Λάβρος ο Σύρου Δωρόθεος για τα «στραβά μάτια» στο Ραμαζάνι

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 15/05/2020

Σάλο προκαλούν βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και δείχνουν μουσουλμάνους να συγκεντρώνονται σε παράτυπα τζαμιά, με αφορμή το Ραμαζάνι, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και σε πλήρη συνωστισμό, παρότι συνεχίζεται η απαγόρευση τέλεσης θρησκευτικών λειτουργιών όλων των θρησκειών και δογμάτων.

Μουσουλμάνοι στη Θράκη αλλά και στην Αττική γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα μέτρα της κυβέρνησης, που από την πλευρά της δεν τους ελέγχει! Οι εικόνες αυτές (που οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα… καμαρώνοντας) προκαλούν οργή στον ορθόδοξο κόσμο. Η «δημοκρατία» ζήτησε το σχόλιο του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου για το θέμα και ήταν λάβρος! Αναλυτικά δήλωσε τα εξής:

«Η Εκκλησία μας ουδέποτε ζήτησε την οιαδήποτε “προνομιακή” μεταχείριση από την Πολιτεία σε σχέση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα και με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Και ούτε, άλλωστε, θα τη δεχόταν… Αν και είναι, βάσει της σχετικής πρόβλεψης του Συντάγματός μας, η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα, αυτό δεν την καθιστά, σε καμία περίπτωση, “κρατική”. Γιατί η Εκκλησία μας είναι οργανισμός θεοΐδρυτος και όχι σωματείο ή λέσχη ιδεών, όπως πολύ θα ήθελαν ορισμένοι ελάχιστοι μακράν των αρχών, των αξιών και των ιδανικών του γένους μας, αποκομμένοι από τις ρίζες και τις παραδόσεις του έθνους μας, παραδομένοι στις ιδεοληπτικές εμμονές τους.

Όμως, από το σημείο αυτό μέχρι του σημείου εκείνου που Ελληνες συμπολίτες μας, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, ασκούν, όπως άλλωστε έχουν κάθε δικαίωμα, τα θρησκευτικά και λατρευτικά τους καθήκοντα την ιερή γι’ αυτούς περίοδο του Ραμαζανίου χωρίς όμως την τήρηση και την επιβολή από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας των αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής και τηρήθηκαν απαρεγκλίτως από τους ορθόδοξους χριστιανούς, ο κάθε άνθρωπος, καλής προαιρέσεως, έχει λόγους να προβληματίζεται βαθιά.

Γιατί φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζονται όλοι οι Ελληνες πολίτες ισότιμα, σαν να υπάρχουν ουσιαστικά δύο μέτρα και δύο σταθμά… Ο υπερβάλλων ζήλος και η μηδενική ανοχή επιδείχθηκαν, με τυμπανοκρουσίες, σε προσφιλείς και αγαπημένους μας αδελφούς που πλήρωσαν με λοιδορίες και συλλήψεις και διώξεις την επιτέλεση της διακονίας και της ιερής αποστολής τους.

Σε αυτούς εξαντλήθηκε κάθε αυστηρότητα από τις υπηρεσίες του κράτους, την ίδια στιγμή που συνάνθρωποί μας που άλλως θρησκεύουν ουδέν υπέστησαν, αν και παρέκκλιναν με τη συμπεριφορά τους, των ιδίων εντολών της Πολιτείας. Δεν είναι, λοιπόν, εύλογο να διερωτάται κανείς γιατί λίγες ημέρες πριν από τη λήξη του Ραμαζανίου εξειδικεύτηκε η ΚΥΑ για την επιβολή των προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας;» καταλήγει ο μητροπολίτης.