Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για τα νέα μέτρα στους Ι. Ναούς

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/05/2020

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας θα ανοίξουν και πάλι στις 17 Μαΐου όλες οι εκκλησίες της χώρας και της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας για να υποδεχθούν τους πιστούς και να τελέσουν λειτουργίες.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για όλους πριν την είσοδο στο ναό, και συχνός καθαρισμός-απολύμανση των επιφανειών.

Σήμερα το πρωί, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσσηνίας κ.Χρυσόστομος παραχώρησε συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει σχετικά, με την υποδοχή των μετρημένων πιστών, με οδηγίες που θα ισχύουν μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Για τη συμμετοχή στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δήλωσε ότι και εκεί θα τηρούνται υποχρεωτικά οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών που σκοπεύουν να μεταλάβουν, όπως το ίδιο θα συμβαίνει και για τη λήψη αντιδώρου ή άρτου. Συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες, δηλ. ηλικιωμένους, συμπολίτες μας με αναπνευστικά προβλήματα, ή εκείνους που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, ή έχουν σακχαρώδη διαβήτη να μην προσέρχονται στις εκκλησίες αλλά σε συνεννόηση με τους ιερείς θα τους επισκέπτονται εκείνοι.

Ενώ περιορίζονται κατά πολύ οι πιστοί που μπορούν να προσέρχονται στους ναούς αφού έχει ορισθεί να μετέχει ένα άτομο ανά 10 τ.μ που σημαίνει ότι σε μια εκκλησία 100 τμ θα βρίσκονται μόλις 10 άτομα, εάν η εκκλησία είναι 300 τμ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 30 άτομα, ενώ αν ο ναός υπερβαίνει τα 500 τμ θα μπορούν να παρευρίσκονται μέχρι 50 πιστοί. Τέλος, απαγορεύονται οι λιτανείες.