Ι.Μ. Ηλείας: Κλειστοί ναοί και Ανάσταση στις 27 Μαΐου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/04/2020

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΗΛΕΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Κλειστοί ναοί και Ανάσταση στις 27 Μαΐου

Σπάτα: Δεν θα γίνει η πανήγυρις του Αγ. Νικολάου

Την Μεγάλη Εβδομάδα, όλοι οι ιεροί ναοί θα είναι κλειστοί, οι Ηλείοι, θα προσεύχονται από τα σπίτια τους,  ενώ το ίδιο  θα πράξει και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Γερμανός, ο οποίος σε εγκύκλιό του προς τους κληρικούς της Ι.Μητροπόλεως  τονίζει ακόμη ότι δεν θα γίνει περιφορά Επιταφίου ενώ η Ανάσταση θα εορταστεί πανηγυρικά στις 27 Μαΐου. 

Στην εγκύκλιό του ο μητροπολίτης κ. Γερμανός αναφέρει πως και πότε θα εορταστούν οι εορτές που ακολουθούν την  Διακαινήσιμο εβδομάδα και μετά.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιό του ο μητροπολίτης Ηλείας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εφέτος βέβαια δεν θα τελέσουμε τις Ακολουθίες και την θείαν Λειτουργία, δεν θα κοινωνήσουμε, δεν θα κάνουμε περιφορά του Επιταφίου ούτε την τελετή της Αναστάσεως. Θα είμεθα κλεισμένοι στα σπίτια μας, ως οι Μαθηταί του Κυρίου στο Υπερώον. Όμως χωρίς την απιστίαν και τον φόβον των Μαθητών του Χριστού. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ο Χριστός είναι Υιός του Θεού, «Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού» και ότι εκουσίως ανέβη στο Σταυρό και μας οδήγησε στα δεξιά του Πατρός. Εμείς μένουμε στα σπίτια μας δια να προστατεύσωμε τους αδελφούς μας και τον εαυτόν μας βέβαια. Μένουμε στα σπίτια μας για να μην πάθουμε ό,τι έπαθαν οι μεγάλες και πλούσιες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Αγγλία η Αμερική. Όμως στα σπίτια μας παραμένοντας προσευχόμαστε και συμπροσευχόμαστε όλοι μαζί σαν να είμεθα στην Εκκλησία. Και η ταπεινότης μου μαζί σας από τον Μητροπολιτικόν οίκο θα προσεύχωμε όλη την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα.

Βεβαίως όσοι Εφημέριοι εφημερεύετε σε Ναούς που πανηγυρίζουν, όπως την Τρίτη της Λαμπρής, την Πέμπτη 23 Απριλίου του Αγίου Γεωργίου, την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής, την Κυριακή του Θωμά, στις 2 Μαΐου του αγίου Αθανασίου, στις 3 Μαΐου της Αγίας Μαύρας, στις 8 Μαΐου του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ή στις 10 του Αγίου Νικολάου, δύνασθε να λειτουργήσετε αλλά κεκλεισμένων των θυρών με τους ψάλτες μόνον και τον νεωκόρον και χωρίς λιτανείες στο χωριό ούτε γύρω στον ναό. Την Ανάστασι, πρώτα ο Θεός, θα την εορτάσωμε όλοι μαζί και πανηγυρικά την Τετάρτη της αποδόσεως του Πάσχα 27 Μαΐου.  Επίσης η πανήγυρις του αγίου Νικολάου Σπάτα, δεν θα γίνη εφέτος. Πρώτα ο Θεός θα την πανηγυρίσωμε την ημέρα της Πεντηκοστής και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.»