20 χρόνια Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/06/2013

Με τη Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της στην Αθήνα και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, έως τις 30 Ιουνίου, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) γιορτάζει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της. Η φετινή πανηγυρική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλίων από 21 χώρες και κεντρικό θέμα «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- Χριστιανισμός- Ορθοδοξία: αξίες και έννοιες».

Η ΔΣΟ ξεκίνησε μια φιλόδοξη προσπάθεια το 1993 από την Αθήνα, στηριζόμενη από τη δυναμική παρουσία της Ρωσίας και κατάφερε να μεταμορφωθεί από ευρωπαϊκή σε μια ζωντανή παρουσία στον διεθνές γίγνεσθαι, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης στο Μέγαρο της Βουλής, ο Γενικός Γραμματέας, Αναστάσιος Νεράντζης. Πρόκειται για μια καθαρά κοινοβουλευτική κίνηση η οποία, όπως εξήγησε ο ίδιος, με βάση τις αρχές του χριστιανικού ορθόδοξου πολιτισμού, της καταλλαγής και της προσέγγισης προσπαθεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός κόσμου με ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Η ΔΣΟ είναι η μόνη οργάνωση στον κόσμο που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ορθοδόξων, είπε ο πρόεδρος και μέλος της ρωσικής Δούμα, Σεργκέι Ποπόφ, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και απαιτούν ανταπόκριση. Αναφερόμενος στο θέμα των απαχθέντων Μητροπολιτών στη Συρία, τόνισε ότι «έχουμε καθήκον να εγείρουμε την κοινή γνώμη και να ενημερώνουμε τον κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο να μην εφησυχάζει». Η διάσκεψη της Αθήνας, πρόσθεσε, είναι μία ευκαιρία ανάπτυξης των διμερών επαφών αλλά και του ιδίου του θεσμού. Γι’ αυτό και το επετειακό έτος, συνέχισε, αρχίζει στην Αθήνα τώρα και θα παραδώσει τη σκυτάλη στη Μόσχα το 2014.

Επιστέγασμα της Γενικής Συνέλευσης θα είναι η υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης το Σάββατο το πρωί στη Βουλή, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας τα μέλη της ΔΣΟ θα συμμετάσχουν στην υπαίθρια Ακολουθία του Εσπερινού στην Πνύκα χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και αργότερα θα παρακολουθήσουν μία μουσικοχορευτική παράσταση στο Ηρώδειο με ρωσικές χορωδίες και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων.(Γραφείο Αν. Νεράτζη-ΑΠΕ-ΜΠΕ)