Ι.Μ.Ηλείας: 45 χρόνια Θεολογικό Συνέδριο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/02/2020

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Η Ι.Μ. ΗΛΕΙΑΣ

45 χρόνια Θεολογικό Συνέδριο

Με θέμα: «Η προσφορά της Εκκλησίας στην Κοινωνία και τον Λαό»

Του Κώστα Ζαφειρίου

Για μια ακόμη χρονιά, 45η για την ακρίβεια αφού ξεκίνησε επί μακαριστού μητροπολίτη Ηλείας Αθανανασίου, η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας συνέχισε την παράδοση της διεξαγωγής Θεολογικών Συνεδρίων με πανελλήνια εμβέλεια και ενδιαφέρουσα θεματολογία.

Το Σαββατοκύριακο φιλοξένησε σε Πύργο και Αμαλιάδα το φετινό της Συνέδριο, με θέμα «Η προσφορά της Εκκλησίας στην Κοινωνία και τον Λαόν». Εισηγητές ήταν η δρ Θεολογίας κ. Αθηνά Κονταλή, , ο καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος.ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος και ο Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Κ. Απόστολος Νικολαΐδης.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη» και συνεχίστηκαν το πρωί χθες, στις 11.00 πμ. στην αίθουσα «Θείας Οικοδομής» στην Αμαλιάδα.

Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε με  εκκλησιασμό των Συνέδρων  στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδος, με θείον κήρυγμα από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Σπανόπουλο.

Στη συνέχεια μετέβησαν στη «Θεία Οικοδομή» για την δεύτερη και τελευταία μέρα του συνεδρίου. Πρώτος εισηγητής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος, με θέμα «Ο λόγος του Θεού για τον λαό του Θεού: Το ζήτημα των νεοελληνικών μεταφράσεως της Βίβλου».

Στην συνέχεια ο Κοσμήτωρ και καθηγητής  της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Απόστολος Νικολαΐδης παρουσίασε το θέμα  «Η προσφορά της Εκκλησίας στην κοινοτική ζωή». Τέλος έγινε επισκόπηση των εισηγήσεων από τον καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο. Οι εργασίες έληξαν  με συζήτηση και τράπεζα αγάπης για όλους τους Συνέδρους στο Ίδρυμα «Παναγία η Καθολική» στην Γαστούνη. Στο Προεδρείο της δεύτερης ημέρας ήταν ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, η Θεολόγος κ. Γεωργία Δημακοπούλου και ο πρεσβύτερος π. Παναγιώτης Γιατράς.

Την Γραμματεία του Συνεδρίου αποτελούσαν ο Πρεσβύτερος και Θεολόγος π. Γεώργιος Σταθόπουλος και οι φιλόλογοι κ. Δήμητρα Παπαγγελή και κ. Γεώργιος Κουρκούτας.