Δοξολογία για την απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Αρχιεπίσκοπο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/10/2019

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Παρουσία του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέστηκε σήμερα το πρωί από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο η επίσημη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Νωρίτερα το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν Συνοδικοί Μητροπολίτες και όμοροι Αρχιερείς. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην συμβολή της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας στην απελευθέρωση της πόλης, αλλά και στην στήριξη της Θεοτόκου σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του έθνους. «Η Εκκλησία και το έθνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα» τόνισε ο Μητροπολίτης υπογραμμίζοντας πως «είναι αδύνατον να εννοήσουμε γένος των Ελλήνων χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας».

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη συνεργασίας επισημαίνοντας πως «είναι μεγάλη τρέλα να θέλουμε να απομακρύνουμε την εκκλησία από τον κοινωνικό ιστό. Η εκκλησία είναι η μάνα μας», ενώ σημείωσε ότι «την ελευθερία την λάβαμε με πολύ αίμα και αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε».

Στην συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της πόλης κι αμέσως μετά έλαβε χώρα η στρατιωτική παρέλαση.