Το παράσημο του Λευκού Αγγέλου Α΄ Βαθμού στον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/06/2013

 

Την προσκυνηματική περιοδεία στη Σερβία συνεχίζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, συνοδεύοντας όμιλο προσκυνητών από την Ιερά Μητρόπολη.

Το Σάββατο 15/6, έτυχε Αβραμιαίας φιλοξενίας στην Ιερά Μονή Μιλέσαβα, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μιλέσεβας κ. Φιλάρετο, τον κλήρο της περιοχής και τις μοναχές της Ι. Μονής.

Την Κυριακή 16/6 τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στην Ιερά Μονή. Προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, συλλειτουργούντων των Θεοφ. Επισκόπων Μπούντιμ κ. Λουκιανού, Βρανίων κ. Παχωμίου και Μιλέσεβας κ. Φιλαρέτου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ. Φιλάρετος απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Επισκοπής Μιλέσεβας, το παράσημο του Λευκού Αγγέλου Α΄ Βαθμού, στον Σεβ. κ. Ιγνάτιο, ως ένδειξη απεριόριστης ευγνωμοσύνης για τη συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο σερβικό λαό κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας των βομβαρδισμών και των πολεμικών επιχειρήσεων. Ο Θεοφιλέστατος στην προσφώνησή του, περιέγραψε γλαφυρά τη συγκινητική προσπάθεια του τότε πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Πειραιώς Αρχιμ. Ιγνατίου Γεωργακόπουλου για αποστολή βοήθειας στο λαό της Σερβίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εμείς τραφήκαμε από το φαγητό σας, θεραπευτήκαμε από τα φάρμακά σας, ντυθήκαμε με τα ρούχα της βοήθειάς σας…».

Στην αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε θερμά για την εξαιρετική τιμή της απονομής του Σταυρού του Αγίου Αγγέλου καθώς επίσης και για την απαράμιλλη φιλοξενία τόσο στον ίδιο όσο και στην ομάδα των προσκυνητών και ευχήθηκε, απαντώντας στις ιστορικές αναφορές του Επισκ. Φιλάρετου για την κοινή μοίρα των δύο λαών, να βρουν δικαίωση τα οράματα και οι ελπίδες του Σερβικού λαού για την πατρίδα τους.

            Στο γεύμα που ακολούθησε, εκπρόσωπος του κλήρου της περιοχής,  εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη των σέρβων ορθοδόξων αδελφών προς τους ομόδοξους Έλληνες αδελφούς και προσωπικά προς τον Σεβ κ. Ιγνάτιο. Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας, ανέφερε ότι η ευγνωμοσύνη αυτή οφείλει να μεταβιβαστεί και στο γέροντά του, πρώην Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο, ο οποίος επίσης πρωτοστάτησε στην αποστολή της τότε βοηθείας.

 

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπ