Υποβαθμισμένη η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 04/06/2013

agioritikovima-του Μάνου Χατζηγιάννη φωτο Χρ. Μπόνης
 

Μπορεί αυτήν την ώρα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος να βρίσκεται στο Άγιον Όρος, αλλά στην κυβέρνηση έδειχναν να... ανακουφίζονται από χθες το απόγευμα όταν και εκείνος και η συνοδεία του αποχαιρέτισαν την Αθήνα.
 

Η κυβέρνηση όσο ο Πατριάρχης βρισκόταν στην πρωτεύουσα έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να φανεί πως η επίσκεψη ήταν κατεξοχήν θρησκευτικού χαρακτήρα χωρίς πολιτικές προεκτάσεις. Σαν να έλεγε “απελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο..”. Κόντρα σε όσους “προφήτευαν” πως ο κ. Κύριλλος θα κομίσει και μηνύματα του Ρώσου προέδρου. 
 

Από πλευράς Μαξίμου λοιπόν έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια να φανεί πως επρόκειτο για καθαρά θρησκευτική επίσκεψη χωρίς ευρύτερη πολιτικοκοινωνική σημασία . Καταρχάς η εκπροσώπηση της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις παρουσία του Πατριάρχου ήταν υποβαθμισμένη και όταν υπήρχε ήταν μονάχα σε επίπεδο υφυπουργών.


 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιαρας τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο αλλα δεν έκανε τον κόπο να τον συνοδέψει μέχρι και τον Αγ. Διονύσιο όπου τελέστηκε πρώτη δοξολογία μετά την άφιξή του.
 

Την επόμενη μέρα στο πανηγυρικό συλλείτουργο στον Αγιο Παντελεήμονα η...μοναξιά του υφυπουργού Νότη Μηταράκη ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής...

Κατά τα λοιπά κάποια πηγαδάκια με τον υπουργό Παιδείας και τον κ. Τσιάρα την Κυριακή και κατόπιν τη Δευτέρα μια πάρα πολύ σύντομη επαφή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
 

Γιατί όμως η κυβέρνηση διατήρησε αυτή τη στάση; Σύμφωνα με πληροφορίες του “Αγιορείτικου βήματος” οι λόγοι είναι τρεις:

 

α) Να μη φανεί ότι ανοίγουμε... παρτίδες με τη Ρωσία.

Κάποιοι κατά πως φαίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ήθελαν να στείλουμε “λάθος” μηνύματα προς Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον σχετικά με την...αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων. 
 

β) Ο ερχομός της τρόικα

Στην κυβέρνηση αυτές τις μέρες έχουν πάρει "φωτιά τα μπατζάκια τους" με την επιστροφή της τρόικα με αποτέλεσμα να μην αξιολογήσουν σωστά την επίσκεψη του Πατριάρχη, ηθελημένα ή αθέλητα....
 

γ) Οι...αριστερίζοντες

Πληροφορίες τέλος αναφέρουν πως η επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου έπεσε... θύμα κάποιων αριστερόστροφων ψευτοπροοδευτικών απόψεων που “ανθίζουν” εντός κυβέρνησης λόγω της παρουσίας κατά βάση της ΔΗΜ.ΑΡ , αλλά και του “καινούριου” ΠΑΣΟΚ και δεν αρέσκονται σε κάθε τι που παραπέμπει σε Εκκλησία και Ορθοδοξία.... 
 

ierovima: Ο Πατριάρχης θα έπρεπε και από εκκλησιαστικής πλευράς να τύχει καλύτερης φιλοξενίας. Δηλαδή να υπήρχε διευρυμένη συμμετοχή ιεραρχών, να υπήρχε μια ξενάγηση στο Μουσείο ή την Ακρόπολη, ή μια σύντομη εξόρμηση σε Ιερά Μονή.Την άλλη φορά...