Το Γενέθλιον της Θεοτόκου στον Πύργο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/09/2019
«Γεννιέται πάντων η Χαρά από Ιωακείμ και Άννα και αγάλλονται οι Χριστιανοί, που απόκτησαν τη Μάνα. 
    Μήνυμα στέλνει ο Εύσπλαχνος σ’ όλη την Οικουμένη, πως την κατάρα έλυσε, η Κεχαριτωμένη».

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια, εορτάστηκε  το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου Πύργου, το Γενέθλιον της Υπεραγίας Θεοτόκου, το μεγάλο Δώρο του Θεού στον κόσμο.  Ο ερχομός της Παναγίας μας, οδήγησε στην ανάκληση της δύναμης της κατάρας που συνόδευε το ανθρώπινο γένος εκ της πτώσεώς του, στον Παράδεισο στα πρόσωπα της Εύας και του Αδάμ. Η Παναγία έγινε η νέα Εύα, αυτή της υπακοής και της εμπιστοσύνης στον Θεό και το θέλημά Του!

Η Γέννηση της Θεοτόκου, είναι όντως μεγάλο δώρο του Θεού όχι μόνο για τους γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα, που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, αλλά είναι και ένα μεγάλο δώρο του Θεού για όλο τον κόσμο, διότι το γεγονός της Γεννήσεώς της Θεοτόκου, είναι το προμήνυμα της σωτηρίας του κόσμου, για αυτό και ο υμνωδός λέγει: «Η Γέννησίς σου, Θεοτόκε χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη...».  

Η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, δεν εορτάζει βέβαια τα γενέθλια των ανθρώπων, διότι αυτό είναι ξενόφερτο και δυτικής προέλευσης έθιμο, αλλά το όνομα του αγίου ή της αγίας, που ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει κατά την Βάπτισή του,  διότι ο άγιος είναι ο προστάτης και αυτός που δέεται για τον καθένα μας. Όμως ειδικά γίνεται εξαίρεση για τρία Γενέθλια: τα Γενέθλια του Χριστού (Χριστούγεννα), το Γενέθλιο του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου και το Γενέθλιο της Παναγίας μας, στις 8 Σεπτεμβρίου, διότι αυτές οι  ιερές μνήμες σηματοδοτούν την ανακαίνιση της ανθρωπότητας. Η  δε Γέννηση της Παναγίας σηματοδοτεί την προετοιμασία του ανθρωπίνου γένους για την λύτρωση από την αμαρτία και τον θάνατο.

Κατά το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, μεταφέρθηκαν από την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Βαρθολομιού και τέθηκαν για προσκύνηση αποτμήματα  Ιερών Λειψάνων:  (της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής,  του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, της Μεγαλομάρτυρας Βαρβάρας, του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του Αποστόλου Ανδρέου, των Αναργύρων Κοσμά, Δαμιανού και Παντελεήμονος του Ιαματικού), τα οποία μετέφερε και εναπέθεσε ευλαβικά στον Ιερό Ναό, ο υπεύθυνος της Ιεράς Μονής Αιδεσιμολογιότατος π. Γεώργιος Χαρδαβέλλας, ο οποίος κήρυξε παράλαληλα και τον Θείον Λόγον κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιωμένος από τους Αιδ. π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Γεώργιο Τούμπα και τον οικείο Εφημέριο  Αιδεσιμολογιότατο π. Κωνσταντίνο Πουλακίδα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο της μεγάλης αυτής Θεομητορικής εορτής η οποία είναι και η πρώτη του νέου Εκκλησιαστικού μας έτους, πλήθος Χριστιανών προσήλθε ευλαβικά για λάβει την χάρη των Ιερών Λειψάνων και για να προσκυνήσει τη Ιερή Εικόνα της Παναγίας μας, η οποία  με την ζωή της, με την πίστη της, με την αφοσίωσή της, στο θέλημα του Θεού, με τον πανάγιο βίο της, έγινε και είναι η Μητέρα όχι μόνο του Θεού αλλά και  όλων μας! 

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας.