Η νεανική παρέα του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/05/2013

Η νεανική παρέα στον Ιερό Ναό
Αγίας Φιλοθέης, που μοιράζεται
(και επιλύει) τα προβλήματά της


του Αντώνη Μακατούνη
(από το Σαββατιάτικο ένθετο της εφημερίδας «Δημοκρατία» για την Ορθοδοξία)

Η εποχή που ζούμε έχει στιγματιστεί από την ανεξέλεγκτη ανεργία, το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων που διαπιστώνουν ότι στην πιο παραγωγική τους ηλικία οι πόρτες κλείνουν και τα όνειρά τους γκρεμίζονται. Στη σκληρή και απάνθρωπη μνημονιακή Ελλάδα, η αποξένωση, η μοναξιά και η εθιστική χρήση υπολογιστών και διαδικτύου είναι οι σύγχρονες μάστιγες.
Απάντηση σε αυτά τα προβλήματα προσπαθεί να δώσει μια νεανική εκκλησιαστική συντροφιά. Κάθε Τρίτη στις 9 το βράδυ νέοι συγκεντρώνονται και συνομιλούν στον Ιερό Ναό Αγίας Φιλοθέης του ομωνύμου δήμου, με συντονιστή τον π. Αντώνιο Καλλιγέρη, έναν κληρικό που έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην προσέγγιση, στην υποστήριξη και τη διακονία της νεολαίας. Υπήρξε, άλλωστε, επί πολλά έτη, με ιδιαίτερη επιτυχία, διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ σήμερα βρίσκεται στη διεύθυνση του Τομέα Ποιμαντικής, Γάμου και Οικογένειας.

«Πέρα από το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας, έχουν επηρεαστεί και επιδεινωθεί δραματικά οι συνθήκες εργασίας. Το να βρει την ευκαιρία ένας εργοδότης και να αλλάξει όσο το δυνατόν προς το χειρότερο τις εργασιακές συνθήκες, πέρα από άδικο, αποδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα προβλήματα είναι αντιχριστιανικός.Οταν “φορτώνεται” ένας εργαζόμενος με δύο και τρία αντικείμενα, όχι μόνο δεν μπορεί να αποδώσει σωστά, αλλά, αντίθετα, να κινδυνεύει με απόλυση, ανατρέποντας έτσι την προσωπική του ζωή. Αυτό δεν συζητιέται πουθενά και είναι κρίμα…» τονίζει στη «δημοκρατία» ο π. Αντώνιος, ενώ η 25χρονη Αναστασία Καραουλάνη συμπληρώνει: «Η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για εμάς. Ψάχνω για δουλειά εδώ και δύο χρόνια (ως λογίστρια)».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τίθενται, χωρίς ταμπού, όλα τα ζητήματα προς συζήτηση, με ανταλλαγή απόψεων. Πρόκειται για έναν πραγματικά εποικοδομητικό και «ζωντανό» διάλογο και όχι για ένα «ξύλινο» και κουραστικό κήρυγμα. Τα ερωτήματα γίνονται εκατέρωθεν, με τον π. Αντώνιο να αποτελεί το επίκεντρο και τον πόλο έλξης της παρέας. Είναι πάσης φύσεως θέματα, από υπαρξιακές αναζητήσεις, θέματα ανθρώπινων σχέσεων, μέχρι απλά καθημερινά πράγματα. Ολοι οι παρευρισκόμενοι συμμετέχουν ενεργά, αφού ο τρόπος προσέγγισης από τον π. Αντώνιο είναι εξαιρετικός και χαρισματικός, είναι ένας ιερέας με ανοιχτό μυαλό, χωρίς, φυσικά, το παραπάνω να επιδέχεται εκπτώσεις στην ορθόδοξη διδασκαλία. Η φιλική ατμόσφαιρα και το ήρεμο περιβάλλον βοηθούν στο άνοιγμα των ψυχών των παρευρισκομένων. Στο τέλος της κουβέντας όλοι αισθάνονται μια αγαλλίαση και μια ψυχική ανάταση, κάτι που λειτουργεί ως αντίδοτο στη μαυρίλα των ημερών.

«Σε μία περίοδο όπου ήμουν πολύ άσχημα ψυχολογικά εξαιτίας μιας κακής σχέσης, βρήκα εσωτερική γαλήνη και ηρεμία ερχόμενη στην ομάδα και γνωρίζοντας από κοντά τον π. Αντώνιο» υπογραμμίζει η 31χρονη Αιμιλία Μπακαλοπούλου, ενώ η Μαρία Καφαντάρη συμπληρώνει:«Είναι ο πατέρας μας (ο π. Αντώνιος), ακούει τα πάντα και μας στηρίζει προσφέροντας λύσεις».

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η χώρα μας καταλαμβάνει μια άσχημη πρωτιά, αφού αναλογικά με τον πληθυσμό της βρίσκεται στην πρώτη θέση στις αμβλώσεις (διπλάσιες από τις γεννήσεις σε ετήσια βάση) ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι σαφώς ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, που χρήζει ειδικής μέριμνας, ώστε να εξαλειφθεί το νοσηρό φαινόμενο που συμβάλλει αρνητικά στην, ούτως ή άλλως, τεράστια υπογεννητικότητα που υπάρχει στην Ελλάδα.

«Πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ στο ζήτημα της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι η αγωγή των χριστιανών, να αγαπούν τον εαυτό τους και τους άλλους ανθρώπους. Επίσης πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Θεό, η λέξη “εμπιστοσύνη” είναι σπάνια στο λεξιλόγιό μας. Πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτές τις ζωές που χάνονται».

Ο π. Αντώνιος που είναι πατέρας έξι παιδιών, εξωτερικεύει σε αυστηρό τόνο κάτι που απασχολεί πολλές πολύτεκνες οικογένειες που βάλλονται ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής καθίζησης, θέτοντας ένα καίριο ερώτημα στον πρωθυπουργό σχετικά με την προστασία αλλά και την επιβίωση της πολύτεκνης οικογένειας. «Ενώ ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε ορίσει ως προτεραιότητα σε συνεδρίαση της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου την πολύτεκνη οικογένεια, σήμερα την “απογυμνώνει” από τις τελευταίες της καταφυγές. Νιώθουμε οι πολύτεκνοι κυνηγημένοι, μας θεωρούν σαν τους χαζούς της παρέας, να μην πω ότι μας θεωρούν μιάσματα…»