Αποστολική Διακονία: Πρόγραμμα εκμάθησης Νεοελληνικής γλώσσας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/05/2013

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στα πλαίσια της πολιτιστικής συνεργασίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, οργανώ-νει την τελευταία 10ετια το «Πρόγραμμα Εκμάθησης της νεοελληνικής γλώσσας και γνωριμίας με την ορθόδοξη παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό», στο οποίο συμμετέχουν ετησίως περίπου 25 περίπου φοιτητές και στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από διάφορες χώρες του κο-σμου. Σκοπός του προγράμματος είναι μέσα από μία σειρά μαθημάτων νεοελληνικής γλώσσας και επισκέψεων σε Ιερές Μητροπόλεις, μονα-στήρια και φιλανθρωπικούς οργανισμούς της Εκκλησίας μας, χριστιανικά και αρχαιοελληνικά μνημεία και μουσεία, τα στελέχη της Ρωμαιοκαθο-λικής Εκκλησίας να γνωρίσουν τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό της Πα-τρίδος μας.

Εφέτος το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν, κατά μήνα Ιούλιο και Αύγουστο, 30 φοιτητές από την Ιταλία, Βραζιλία, Βιετνάμ, Σερβία, Μάλτα, Ουκρανία, Κροατία, Λίβανο, Ρουμανία, Ρουάντα, Ινδονησία, Αϊτή, Σλοβα-κία, Κορέα, Αμερική, Κολομβία, Βενεζουέλα, Αγγλία & Ισπανία.

Η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος αυτού έχει ανατεθεί στο Γραφείο Κατήχησης της Αποστολικής Διακονίας. 

Στη συνεργασία αυτή προσετέθη και το Πρόγραμμα διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης που άρχισε να λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία από το β’ εξάμηνο του παρόντος ακαδημαϊκού έτους αφού η συμμετοχή φοιτητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία (75 φοιτητές). Ήδη το πρόγραμμα εντάχθηκε στον οδηγό σπουδών του Ανατολικού Ποντιφικού Ινστιτούτου για το επόμενο ακαδη-μαϊκό έτος 2013-2014 και θα λειτουργήσουν 2 τμήματα διδασκαλίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος «Σταυ-ρος Νιάρχος». Η ευθύνη υλοποίησης της δραστηριότητας αυτής έχει ανατεθεί στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Αποστολικής Διακονίας και η ευθύνη διδασκαλίας στον τακτικό υπάλλη-λο του Γραφείου Εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας κ. Χρήστο Παλα-σκώνη, Φιλόλογο με ειδίκευση στη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης Γλώσσας.

 Τα πολιτιστικά αυτά προγράμματα, απτή απόδειξη της εξωστρέ-φειας της Εκκλησίας μας, που υλοποιούνται με την ευλογία του Μακα-ριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, την έγκριση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Αποστολικής Διακονί-ας και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και προβάλλουν τον πλούτο της ελληνορθό-δοξης παράδοσής μας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Θεοφ. Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, σε επι-στολή του προς τον Οσιολογιώτατο κ. JamesMcCan, Πρύτανη του Ανατο-λικού Ποντιφικού Ινστιτούτου: «Σε μερικά περιβάλλοντα υπάρχει ακόμα μια επιφύλαξη όταν γίνεται λόγος για τον πολιτισμό, την τέχνη η την κουλ-τούρα. Αν τέτοια όμως είναι η αντιμετώπισή μας, και αν δεν έχουμε να προ-τείνουμε τίποτα στο επίπεδο του πολιτισμού, τότε αυτό το κενό θα το γεμί-σει αυτομάτως η εισαγόμενη παγκοσμιοποιημένη υποκουλτούρα.

Η καλύτερη ίσως απάντηση στους φόβους αυτούς είναι το εξής κείμε-νο τοῡ Γ. Σεφέρη: «Και ρωτά: "Είσαστε πράγματι κατευθεί-αν απόγονοι του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή;" Όχι, είμαστε απόγονοι μοναχά της μάνας μας, που μας μίλησε ελληνικά, που προσευχήθηκε ελληνικά και που ένιωσε την ψυχή της σε ανάταση τη Μεγάλη Παρασκευή, μπροστά στο ξόδι του νεκρού Θε-ου[...] Και της μάνας μας η μάνα ποτέ δεν έκανε κάτι διαφορετικό».

Έτσι αναλογίζεται κανείς ότι από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι και σήμερα η αυτοσυνειδησία των Ελλήνων μένει σταθερά προσηλωμέ-νη σε δύο σταθερές συνιστώσες: στην κοινή γλώσσα και στην κοινή πίστη που σαρκώνουν την θεολογία της Ανάστασης... Επί 12 και πλέον συναπτά έτη με διάκριση, ζήλο, υπευθυνότητα  και συνέπεια,  μέσα  από τον πολιτισμό,  τα γράμματα και την επιστήμη, σφυρηλατήσαμε τη συνεργασία και ασκηθήκαμε στην αγάπη... Η Εκκλησία, με τη χάρη της αγάπης, μεταμορφώνει όλες τις εκδηλώσεις και τα κομμάτια του ανθρώ-που. Και αφού μεταμορφώνει τα πάντα, δεν μπορεί να αφήνει απ’ έξω στη συνάντηση αυτή τον πολιτισμό και την παιδεία».

 

ΕΚ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ