Πανηγύρι με κλειστό το Μοναστήρι!

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 21/05/2013

Το μοναστήρι του Μεσοποτάμου (11ος αιώνας) είναι ίσως το σπουδαιότερα ορθόδοξο προσκύνημα και μνημείο της περιοχής του Δελβίνου. Εορτάζει την Ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου και κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, μετά τη θρησκευτική πανήγυρη, ακολουθούσε λαϊκό γλέντι κάτω από αιωνόβια δένδρα που υπήρχαν στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού.

 

Το μοναστήρι κατέρρευσε μερικώς δύο φορές από σεισμό ενώ το 1967 γνώρισε έναν τρίτο, αυτόν του κομουνισμού που ξερίζωσε όλα τα δένδρα, γκρέμισε τα κελιά και άφησε για «μνημείο πολιτισμού» την εκκλησία.

 

Τα τελευταία 5 χρόνια ο ναός δε λειτουργείται ούτε και την ημέρα που γιορτάζει με την Μητρόπολη Αργυροκάστρου να κατηγορεί την αρχαιολογική υπηρεσία της Αλβανίας γιατί κάποια στιγμή έβαλε δικό της κλειδί και φύλακα ενώ οι δεύτεροι λένε πως είναι υποχρέωση τους να προστατευόσουν το μοναστήρι και ότι δεν εμπόδισαν ποτέ τους ιερείς να τελέσουν στο ναό τις θρησκευτικές τελετές.

 

Φέτος για πρώτη φορά ο ναός έμεινε κλειδωμένος γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία απαγορεύει αυστηρώς την είσοδο. Οι εργασίες στερέωσης που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια είχαν αντίθετα αποτελέσματα και πλέον ο ναός κινδυνεύει με κατάρρευση...

 

Αν και όλοι οι χθεσινοί επισκέπτες έβριζαν θεούς και δαίμονες που βρήκαν αμπαρωμένη την πόρτα της εκκλησίας, η αγανάκτηση δεν τους εμπόδισε το λαϊκό γλέντι που σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής ήταν υποτονικό σε σχέση με άλλες χρονιές.

 

borioipirotis.blogspot.com