Αποκλειστικό: Συμπροσευχή Χριστιανών και Μουσουλμάνων για την απελευθέρωση των απαχθέντων Επισκόπων

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 20/05/2013

για το ierovima.gr Πηνελόπη Σταφυλά και Δημήτρης Πορφύρης

 

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ένωσαν χθες τις προσευχές τους στη Λαττάκεια (19/05/13), για την απελευθέρωση των απαχθέντων επισκόπων, τόπο καταγωγής και δράσης του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου Γιαζίζι (γιό της Λατάκειας τον ονομάζουν περήφανα οι συμπατριώτες του). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του ελληνορθόδοξου Ναού των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

 

Ο σειχης Αχμάντ Σέικο επικεφαλής της πολιτικής Συριακής Επιτροπής για την Εθνική Συμφιλίωση , τόνισε ότι « oι πραγματικοί Σύριοι όπου και αν ανήκουν θρησκευτικά , ενώνουν τις προσευχές τους αυτές τις δύσκολες ώρες και εκφράζουν την ενότητα και την φιλίας τους. Αυτή η ενότητα και η αλληλεγύη θα νικήσει την κουλτούρα των θανάτων και καταστροφών των ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων. » Ο κος Σέικο εξύμνησε τις θυσίες του Συριακού στρατού για να ανακαταλάβει το έδαφος της πατρίδας του από τους τρομοκράτες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ίδιος στρατός θα απελευθερώσει τους ομήρους επισκόπους.

 

Ο πατήρ Σπυρίδων Φαγιάντ, εφημέριος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των Ταξιαρχών, δήλωσε ότι « αυτή η προσευχή είναι έκφραση της ενότητας των Σύριων πολιτών απέναντι στις υπέρμετρες προκλήσεις που δέχεται η χώρα τους ».

 

Ανώνυμοι πιστοί στο τηλεοπτικό δίκτυο SANA τόνισαν ότι « η προσευχή είναι η ανώτερη μορφή εκδήλωσης της φύσης της συριακής ψυχής που δεν είναι παρά αγαπητική και ειρηνική . Πιστεύουμε στο διάλογο ως το μόνο μέσο επίλυσης των κρίσεων » .