Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/05/2013
(ethnos.gr-ΑΠΕ) 'Αγνωστες μέχρι σήμερα τοιχογραφίες του Αναστάσιου Λουκίδη αποκαλύφθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας.Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού Ζωοδόχου Πηγής, έργο της δεκαετίας του 1920, είναι συνυφασμένος με την τέχνη του Αναστάσιου Λουκίδη (1884-1972). Και αυτό γιατί αποτελεί ένα από τα λίγα ολοκληρωμένα σύνολα αγιογραφίας του σημαντικού καλλιτέχνη, αλλά και γιατί στο ναό αυτό ο δημιουργός «κατέθεσε» την πιο προσωπική του γραφή, υιοθετώντας τολμηρές λύσεις: τη δημιουργία ταινιών με χρώμα στις παραστάσεις, που δείχνουν να διχοτομούν, αλλά και να συνδέουν με έναν παράδοξο τρόπο τις τοιχογραφίες.
Ωστόσο, μία ζώνη ζωγραφικού διακόσμου στο Ιερό Βήμα του ναού έφερε μέχρι σήμερα την υπογραφή ενός νεώτερου καλλιτέχνη, του αγιογράφου Καρδαμίτση. Οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του ναού από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων αποκάλυψαν την ύπαρξη ζωγραφικού διακόσμου του Αναστάσιου Λουκίδη και στη ζώνη αυτή, κάτω από τις τοιχογραφίες του Καρδαμίτση.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών του Ιερού Βήματος, τα μέλη της Διεύθυνσης πραγματοποίησαν δοκιμές αποκόλλησης μικρών τμημάτων του υποστρώματος των παραστάσεων του Καρδαμίτση, οι οποίες είχαν εκτελεστεί σε μουσαμά.
Οι συντηρητές διαπίστωσαν την ύπαρξη ζωγραφικού διακόσμου, ο οποίος τεχνοτροπικά παρουσιάζει ομοιότητες με το διάκοσμο του υπόλοιπου ναού του Αναστάσιου Λουκίδη.
Αντίστοιχες εργασίες πραγματοποιήθηκαν και στον πρόναο, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο ζωγραφικών στρωμάτων με επαναλαμβανόμενα μοτίβα.
Η πλήρης αποκάλυψη των άγνωστων μέχρι σήμερα έργων του Λουκίδη στο Ιερό Βήμα θα γίνει εφόσον πρώτα αποσπαστούν οι νεώτερες αγιογραφίες. Κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της απόσπασης των νεώτερων αγιογραφιών, της στήριξής τους σε ξύλινα τελάρα και της τοποθέτησής τους σε άλλο σημείο του ναού (πιθανότατα στο αρχονταρίκι), προκειμένου να αποκαλυφθούν και να συντηρηθούν οι τοιχογραφίες του Αναστάσιου Λουκίδη.
Σημειώνεται ότι ο ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και έχει κηρυχτεί διατηρητέος. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1846 σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Γεώργιος Γεννάδιος. Ο ναός αποπερατώθηκε τον Μάρτιο του 1850 με δωρεές, μεταξύ των οποίων και της Ελένης Τοσίτσα. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με δίρριχτη οροφή. Στη σημερινή του μορφή ο ναός έχει ένα ακόμη κλίτος που προστέθηκε το 1965 στη νότια πλευρά.