Βρέθηκαν επενδυτές για ακίνητο της Εκκλησίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/05/2013

της Άννης Καρολίδου

Στην αξιοποίηση του οικοπέδου της μεταξύ των οδών Τσιμισκή, Εθνικής Αμύνης και Δαγκλή, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, κάνοντας την τρίτη απόπειρα εξεύρεσης επενδυτή, η οποία τουλάχιστον σε πρώτη φάση έχει δώσει αποτελέσματα, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την υποβολή κοινού φακέλου από τρεις κατασκευαστές της Θεσσαλονίκης.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, οι τρεις επιχειρηματίες, τους οποίους σε αυτή τη φάση εκπροσωπεί ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Β. Ιωαννίδης, σχεδιάζουν να κατασκευάσουν στο ακίνητο- όπου μέχρι και σήμερα λειτουργεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων- πολυώροφο κτίσμα, έναν πολυχώρο με εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις, που θα έχει και πάργινγκ αλλά αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των χρηστών και επισκεπτών.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έγινε το Δεκέμβριο του 2012. Προσφορά κατατέθηκε μία- ένας φάκελος και μια κοινή εγγυητική επιστολή- η οποία μάλιστα πέρασε από την Ιερά Σύνοδο. Για να προχωρήσει η αξιοποίηση του ακινήτου, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr από την αρμόδια υπηρεσία ( ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα πρέπει να ετοιμαστεί η σχετική σύμβαση ενώ οι τρεις επιχειρηματίες θα πρέπει προηγουμένως να συστήσουν την εταιρεία, το νομικό πρόσωπο που θα αναλάβει να κατασκευάσει το έργο.

Η Εκκλησία έχει αποφασίσει την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου, έκτασης 1.320,54 τ.μ., με την εξάντληση των ποσοστών που δίνει ο συντελεστής δόμησης. Πέραν αυτού, έχει προετοιμάσει το έδαφος για τους οιονεί επενδυτές, με την εκπόνηση εδαφοτεχνικής μελέτης, η οποία, μεταξύ άλλων και μέχρι βάθους 10 μέτρων, δεν βρήκε αρχαιότητες ενώ επίσης εκτιμά ότι δεν αναμένεται να βρεθούν κατά την εκσκαφή κατασκευές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

«Στόχος είναι η αξιοποίηση του ακινήτου, με την εξάντληση των ποσοστών του συντελεστή δόμησης ( Σ.Δ.: 4,8) και κατά τρόπο που να διευκολύνονται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Έτσι, το ακίνητο προσφέρεται για μακροχρόνια μίσθωση, για περίοδο 40 ετών, ενώ σε ό,τι αφορά το οικονομικό αντάλλαγμα, αυτό είτε θα οριστεί σε ένα ελάχιστο εγγυημένο τίμημα για κάθε έτος, είτε σε ποσοστό επί των εισπράξεων. Αναπροσαρμογή του εγγυημένου ανταλλάγματος, θα γίνει μετά την πρώτη δεκαετία της μίσθωσης και, στη συνέχεια, θα αναπροσαρμόζεται ανά πενταετία», δήλωσε ο κ. Φλώρος, υπεύθυνος της Διεύθυνσης Περιουσίας της ΕΚΥΟ.

Στη φάση αυτή, από πλευράς των ενδιαφερομένων επενδυτών, ο κ. Ιωαννίδης ( Γ.Β. Ιωαννίδης Κατασκευαστική), επιφυλάχθηκε να αναφερθεί αναλυτικότερα στο σχεδιασμό και τους στόχους της ομάδας των τριών, καθώς όπως είπε, προέχει η προώθηση των επόμενων διαδικασιών από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδος.
Να σημειωθεί πάντως πως η ΕτΕ, έχει σκοπό την αξιοποίηση και άλλων οικοπέδων που έχει στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης καθώς έχει κινήσει τις διαδικασίες αποδέσμευσής τους ( που όπως λέχθηκε, ολοκληρώθηκαν), αφού επί πολλά χρόνια δεν υλοποιήθηκαν τα έργα για τα οποία είχαν χαρακτηριστεί και δεσμευτεί (π.χ. σχολεία)τα ακίνητα αυτά.