Ο ιερέας ευλόγησε τα πρόβατα και άρχισε το άρμεγμα...

Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 06/05/2013

(πληροφορίες από ΑΠΕ) Το έθιμο του αρμέγματος των προβάτων στη χάρη του 'Αη Γιώργη αναβίωσε και εφέτος στην ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς, στα Χανιά.

 

Οι κτηνοτρόφοι του χωριού οδήγησαν από νωρίς το πρωί τα κοπάδια τους σε χώρο δίπλα στην εκκλησία, όπου τα ευλόγησε ο ιερέας του χωριού για να μοιράσουν στη συνέχεια το γάλα στους εκατοντάδες επισκέπτες που και εφέτος βρέθηκαν στο ονομαστό πανηγύρι.

 

Πιστοί από κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ασή Γωνιά για να τιμήσουν τη χάρη του Αγίου αλλά και να παρακολουθήσουν την τελετή της ευλογίας των προβάτων

 

Όπως η παράδοση ορίζει οι κτηνοτρόφοι οδηγούν τα κοπάδια των προβάτων τους από τις παρυφές των Λευκών Ορέων στην εκκλησία του 'Αη Γιώργη, πριν ο ήλιος χαράξει.

 

Μάλιστα όπως συνηθίζεται έπρεπε σε κάθε ζώο χωριστά να κρεμάσουν από ένα κουδούνι. Μετά τη θεία λειτουργία, οι κτηνοτρόφοι άρχισαν το άρμεγμα των ζώων για να μοιράσουν το γάλα στους προσκυνητές, αφού πρώτα τα ευλογήσει ο ιερέας, όπως ορίζει η παράδοση. Για κάποιους, το άρμεγμα των προβάτων συμβολίζει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, γι αυτό άλλωστε και το γάλα διανέμεται σε όλους. Λέγεται δε ότι συμβολίζει και το τάμα που έχουν οι κάτοικοι στον 'Αη Γιώργη, ως προσδοκία και προσμονή προστασίας από κάθε κακό. .