Ιερέας κομάντο και ιερέας βιολιστής στη Σίκινο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/04/2011

Οι δύο ιερείς της Σικίνου, ο πατήρ Σπυρίδων Βουρλάκος και ο πατήρ Θοδωρής Αρσενικός, συνιστούν την ψυχή του μικρού κυκλαδίτικου νησιού. Αξιαγάπητοι από όλους τους κατοίκους, ιερείς με αγάπη για όλους, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και πολλές δραστηριότητες όταν δεν ιερουργούν. Ο ένας βετεράνος κομάντο και ο άλλος εξαίσιος βιολιστής και τραγουδιστής.

Συριανός στην καταγωγή ο π. Σπυρίδων (φωτο), με έξι αδέλφια. Υπηρέτησε στο Εμπορικό Ναυτικό ως μάγειρας έγινε βατραχάνθρωπος στα είκοσί του και λίγα χρόνια αργότερα μπήκε σε ομάδα κομάντος, στη Σχολή Χωροφυλακής Ρεθύμνου. Έχει τιμηθεί  και από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη διάσωση 4 ναυαγών, όταν ακόμα σε νεαρή ηλικία εργαζόταν ως μάγειρας σε εμπορικά πλοία.

Διακρίθηκε στο καράτε, στην ελληνορωμαϊκή πάλη και στην άρση βαρών. Του έχουν απονεμηθεί διακρίσεις και μετάλλια για την αφοσίωση με την οποία υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και στην ομάδα κομάντος της Χωροφυλακής.

Σήμερα, στα 58 του, είναι αρχιερατικός επίτροπος , ιερουργεί στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στη Σίκινο, και  όταν δε διδάσκει στο κατηχητικό, ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος ενώ μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης «Ενωση Ζωόφιλων Θήρας».

Ο πατήρ Σπυρίδων είναι και  ευρεσιτέχνης, αφού έχει παρασκευάσει φάρμακα για την υπέρταση και τη χοληστερίνη, χρησιμοποιώντας μελέτες Θιβετιανών μοναχών.

Στη Σίκινο δε νοείται πανηγύρι που να μη συμμετέχει όχι μόνο με τις ευλογίες του, αλλά και με το βιολί του ο πατήρ Θόδωρος Αρσενικός. Είναι το πρώτο βιολί στο νησί με πολύ καλή φωνή και αγάπη στα αντάρτικα τραγούδια. Ο παπα-Θοδωρής είναι επίσης και έμπειρος μελισσοκόμος.