Το δώρο του μητροπολίτη Γόρτυνος στο ποίμνιό του

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/05/2013

Κείμενο φωτογραφίες του Ευσταθίου Ζανάκη.

 

Με ένα δώρο για τον λαό της επαρχίας του, τίμησε τον Προφήτη Ιερεμία ο φερώνυμός του, μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας.

 

Την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2013, στο Ναό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στη Μεγαλόπολη, ο εορτάζων τα ονομαστήρια του Ιεράρχης, τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και χειροτόνησε διάκονο τον ευλαβέστατο Κωνσταντίνο Παπαϊωάννου.

 

Ο επίσκοπος, πρό της χειροτονίας νουθέτησε τον χειροτονούμενο και του ανακοίνωσε ότι, μετά την είς Πρεσβύτερο χειροτονία του, θα τον ορίσει εφημέριο σε δύο χωριά, το Ίσσαρη και το Βάστα, στα οποία ως άμισθος εφημέριος θα διακονήσει τους κατοίκους τους. Συνεχίζοντας, του είπε πως θα έχεις μεγάλο ποίμνιο, γιατί οι λιγοστοί γέροντες των χωριών έχουν συγγενείς σε αποδημία στα αστικά κέντρα, αλλά και το εξωτερικό και έτσι, η ποιμαντική του διακονία θα εκτείνεται πέρα των ορίων των μικρών χωρίων. Και μπορεί να χρειαστεί να διακονήσει εν πενία, αλλά θα έχει πλούτο πνευματικών δωρεών από τον Κύριο.

 

Στην σεμνή λατρευτική σύναξη, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Γενικός Αρχερατικός επίτροπος της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Κιούσης, οι Αρχιερατικοί επίτροποι Δημητσάνης Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καλογερόπουλος και Καρυταίνης Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Καρκαγγέλης, η Καθηγουμένη της Μονής Μακρυσίου Ιουλίττα Μοναχή με την συνοδεία της, κληρικοί, πλήθος λαϊκών και ανάμεσα τους, ο πνευματικός και οι συγγενείς του χειροτονηθέντος.

 

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης αφού ευλόγησε νηστίσιμη τράπεζα για τους προσελθόντες, χωρίς να παρακαθήσει ο ίδιος ανεχώρησε για ποιμαντική περιοδία στα χωριά της Μεγαλοπόλεως, όπου τέλεσε το μυστήριο του Ευχελαίου, ξεκινώντας από το χωριό Κατσίμπαλι. Ταυτόχρονα το μικρό ημιφορτηγό αυτοκίνητο της Μητροπόλεως, φορτωμένο με το γεύμα των απόρων και γερόντων, αναχώρησε για την υπερτρίωρη καθημερινή διαδρομή του, από χωριό σε χωριό, για να διανεμηθεί στους γέροντες και απόρους της σχεδόν ερημωμένης υπαίθρου, το φαγητό που τους προσφέρει η Μητρόπολη.

 

Τον ναό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, στον οποίο έγινε η Θεία Λειτουργία και η Χειροτονία, ανήγειρε στην αυλή του Επισκοπείου Μεγαλοπόλεως μόλις προ έτους ο Μητροπολίτης Ιερεμίας, μαζί με εφαπτόμενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στην αίθουσα αυτή εκτός των εκδηλώσεων της Μητροπόλεως, φιλοξενούνται και λειτουργούν οι σχολές, Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, εικονογραφίας και παραδοσιακών χορών, που ίδρυσε ο Μητροπολίτης Ιερεμίας.