Έλληνες καλλιτέχνες και Μεγάλη Εβδομάδα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 29/04/2013

πηγή- Espresso Είναι οι μέρες που προσφέρονται για κατάνυξη και περισυλλογή. Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που όλοι αποζητούν να μοιραστούν το δράμα του Θεανθρώπου πάνω στο Σταυρό, αλλά και τη χαρά της Ανάστασης. Είναι οι μέρες που οι Ελληνες καλλιτέχνες, νιώθοντας ότι "πνίγονται" από την κοσμική ζωή, ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους και την εσωτερική τους ισορροπία στην ευεργετική γι' αυτούς απομόνωση σε κάποιο μοναστήρι.

Μακριά από τα φλας των φωτογράφων και την εφήμερη ματαιοδοξία της φήμης αποφασίζουν να ζήσουν ασκητικά για ένα μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα ανάλογα με την ανάγκη του καθενός. Ανακτούν τις δυνάμεις τους και επιστρέφουν δριμύτεροι στην... τρέλα της επαγγελματικής τους ζωής. Τι ήταν όμως εκείνο που τους έφερε τόσο κοντά στη Θεία Λειτουργία και στον Θεό; 
 

Βαθιά Θρησκευόμενοι
 

Από τις πρώτες που αναζήτησαν την ηρεμία του μοναστηριού ήταν η Ζωή Λάσκαρη που χρόνια τώρα επισκέπτεται τη Μονή του Αγίου Αθανασίου λίγο έξω από την Αθήνα. Η γνωστή ηθοποιός πιστεύει βαθιά και δεν το έκρυψε ποτέ. Αντιθέτως, όπως είχε πει ότι έχει πετύχει στη ζωή της το χρωστάει στον Θεό και όταν δεν επισκέπτεται το μοναστήρι, προσεύχεται συχνά μπροστά στην εικόνα του Αγίου Αθανασίου που έχει στο σπίτι της. Στο ίδιο μοναστήρι δηλώνει τακτικός επισκέπτης και προσκυνητής και ο σύζυγος της, ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Βαθιά είναι και η πίστη του Γιάννη Πάριου που εδώ και χρόνια επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί τη Μονή Λογοβάρδος Ζωοδόχου Πηγής στην πατρίδα του, την Πάρο. Από μικρό παιδί ο τραγουδιστής έμαθε από την οικογένειά του την άξια της πίστης κι αυτό ρίζωσε μέσα του και έμεινε ακλόνητο μέχρι σήμερα. Ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα μάλιστα, το οποίο του συνέβη κάποτε λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και από το οποίο γλίτωσε -όπως λένε όλοι και ο ίδιος πιστεύει- από θαύμα. Αυτό το γεγονός ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την πίστη του.

Τέλος η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου καθ' όλη την Μεγάλη εβδομάδα και νηστεύει για να κοινωνήσει αλλά και εκκλησιάζεται.

Βαθιά και ουσιαστική είναι η πίστη της Καίτης Γαρμπή και του Διονύση Σχοινά. Το ζευγάρι πολύ πριν γνωριστεί, ερωτευτεί και παντρευτεί είχε κάτι κοινό. Και οι δύο φρόντιζαν να περνούν κάποιο χρονικό διάστημα σε μοναστήρια, αναζητώντας αυτήν τη γαλήνη που προσφέρουν στους ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν. Η Καίτη μάλιστα φρόντισε και βοήθησε οικονομικά να χτιστεί και μία εκκλησία στο Αιγάλεω, την περιοχή που γεννήθηκε και μεγάλωσε, ενώ ο Διονύσης επισκεπτόταν το μοναστήρι του Αξιον Εστί στην ίδια περιοχή.

Τακτική επισκέπτρια του μοναστηριού της Παναγίας της Χρυσοβαλάντου στην Κάτω Κηφισιά είναι και η Δήμητρα Παπανδρέου που εδώ και πολλά χρόνια είχε εκδηλώσει ανοιχτά την πίστη της.

Ο Γιώργος Μητσικώστας δεν χρειάζεται να είναι Μεγάλη Εβδομάδα για να πάει να προσκυνήσει στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ηράκλειο Αττικής. Κάθε Κυριακή πηγαίνει στην εκκλησία, αλλά τώρα που είναι μέρες κατάνυξης και βαθιάς πίστης παρακολουθεί από τη Μεγάλη Δευτέρα όλες τις λειτουργίες, ζώντας τα Πάθη του Κυρίου, μαζί με την οικογένειά του.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κάθε Μεγάλη εβδομάδα πηγαίνει σε γνωστούς ιερούς ναούς της συμπρωτεύουσας και όχι μόνο παρακολουθεί την λειτουργιά αλλά ανεβαίνει στο ψαλτήρι και ψέλνει.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος αρκετές μέρες της Μεγάλης εβδομάδας σαν απλός πιστός προσεύχεται με την οικογένεια του. Φέτος την Μεγάλη Πέμπτη θα είναι στην Ελασσόνα και την Μεγάλη Παρασκευή στα Φάρσαλα ενώ Ανάσταση θα κάνει στο χωριό του, τα Βούναινα. Κάθε χρόνο Κυριακή των Βαίων επισκεπτόταν το Άγιο Όρος όμως φέτος δεν ξέρει λόγω των κυβερνητικών του υποχρεώσεων ως αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. 
 

Τα τάματα και τα θαύματα

 

Στη Μονή του Οσίου Παταπίου πάνω από το Λουτράκι βρίσκεται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη η Μαρινέλλα, εκπληρώνοντας ένα τάμα της για την υγεία τόσο τη δικιά της όσο και της οικογένειάς της. Η γνωστή τραγουδίστρια παραγγέλνει σπάνια και πανάκριβα τριαντάφυλλα και βοηθάει και η ίδια στο στολισμό του επιταφίου του μοναστηριού.

Από ένα τάμα ξεκίνησαν και οι τακτικές επισκέψεις του Γιάννη Πλούταρχου στη Μονή του Ιωάννη του Προδρόμου λίγο πιο έξω από τη Λιβαδειά. Η μητέρα του αντιμετώπιζε προβλήματα στην εγκυμοσύνη της και έταξε τον αγέννητο Γιάννη στον Άγιο Ιωάννη. Οπότε ο Γιάννης Πλούταρχος βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας φροντίζει να περνάει έστω και για λίγο από το μοναστήρι.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος, επισκέπτεται πολύ συχνά την εκκλησία και το Μοναστήρι της Παναγίας της Τήνου, όπου και έκανε τάμα για την υγεία της κόρης του.

Το δικό της τάμα για τον γιο της Μιχαήλ είχε κάνει και η Σοφία Αλιμπέρτη στο μοναστήρι του Πανορμίτη στην Σύμη όπου εκεί είχε κάνει και την βάπτιση του γιου της ενώ κάθε χρόνο φροντίζει να βρεθεί στον νησί και να επισκεφτεί το μοναστήρι εκπληρώνοντας το τάμα της.

Για την μοναχοκόρη του Άννα και ένα σοβαρό επεισόδιο που είχε με την Υγεια της είχε κάνει τάμα ο Γιάννης Φλωρινιώτης ο οποίος πιστεύει πολύ στα Θεία και μάλιστα είχε κάνει μέχρι και εικονοστάσι στο μπαλκόνι του σπιτιού του προκειμένου να ευχαριστεί την Παναγία που έσωσε την κόρη του.

Στην Τήνο έχει κάνει το δικό του τάμα και ο ηθοποιός Ηλίας Αλεξάνδρου ο οποίος αν όχι την Μεγάλη εβδομάδα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο επισκέπτεται το νησί για να προσκυνήσει την Μεγαλόχαρη και να εκπληρώσει την υπόσχεση του στην Παναγία.
 

Αθωνική πολιτεία


 

Το Αγιον Ορος έχει πολλούς και τακτικούς επώνυμους επισκέπτες. Κυρίως η Μονή Βατοπεδίου και η Μονή Μεγίστης Λαύρας έχουν φιλοξενήσει μερικά χρόνια από τα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού και όχι μόνο χώρου. Ο Λάκης Λαζόπουλος έχει βρεθεί πολλές φορές στις ασκητικές κλίνες των μοναστηριών.

Το ίδιο έχει κάνει κατά καιρούς και ο Σάκης Ρουβάς. Ο λατρεμένος των κοριτσιών βρίσκει εκεί την ηρεμία που χρειάζεται και το χρόνο να ανασυγκροτήσει τον εαυτό του ύστερα από κάθε δύσκολή προσωπική του στιγμή. Εκεί βρέθηκε και μετά τη μεγάλη φασαρία που είχε ξεσπάσει όταν είχε τραγουδήσει στην πράσινη γραμμή με τον Τούρκο Μπουράτ Κουτ.

Στους τακτικούς επισκέπτες του Αγίου όρους είναι και ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο οποίος πιστεύει βαθιά στον Θεό και λατρεύει τη βυζαντινή μουσική. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε αυτό το μέρος ο συνθέτης έχει εμπνευστεί μοναδικές μελωδίες που αγγίζουν την ψυχή. Τα μοναδικά τοπία και η κατανυκτική ατμόσφαιρα που πλανάται πάνω από τη χερσόνησο του Αθω γαληνεύει την ψυχή του και αλλάζουν ακόμα και τον τρόπο σκέψης. Ανάλογα συναισθήματα τρέφει και ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο οποίος όχι μόνο επισκέπτεται τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, αλλά ψέλνει κιόλας πολύ συχνά, εκδηλώνοντας με τη φωνή του την πίστη του.

Αρκετές φορές, αλλά όχι συχνά τις Άγιες Ημέρες έχουν αναζητήσει την απόλυτη γαλήνη της Αθωνικής πολιτείας και άλλοι επώνυμοι, όπως ο Κώστας Σπυρόπουλος, ο Χρήστος Δάντης, ο Νεκτάριος Σφυράκης, ο Νίκος Παπαδάκης, ο Στέφανος Κορκολής και πολλοί άλλοι επώνυμοι.

Εκεί έχει βρεθεί πολλές φορές και ο Νίκος Γαλανός που πριν από χρόνια εκδήλωνε και ανοιχτά την επιθυμία του να ακολουθήσει το μοναστικό βίο.

Ο Στράτος Τζώρτζογλου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση αφού μέσα από την ασκητική ζωή γνώρισε καλύτερα τον εαυτό του και πήρε σημαντικές αποφάσεις που υλοποίησε μετέπειτα.
 

Το Αγιον Ορος των πολιτικών


 

Το Αγιον Όρος, όμως, επισκέπτονται για περισυλλογή ουκ ολίγοι πολιτικοί. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως στις μεγάλες μονές της χερσονήσου έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

Επίσης την Αθωνική πολιτεία έχουν επισκεφτεί ο πρωην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, o Σίμος Κεδίκογλου που ήταν μάλιστα πριν από λίγες μέρες , ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Στέλιος Παπαθεμελής , ο Ακης Τσοχατζόπουλος, κ.ά.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ξέρει να λέει ευχαριστώ για ό,τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα και δεν θα μπορούσε να φανεί αχάριστος ως προς τον Παντοδύναμο, ο οποίος εκπλήρωσε την επιθυμία του και του χάρισε το παιδί που πάντα ήθελε.