Κέρκυρα:η λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/08/2019

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος, όπως ορίζει το έθιμο, η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να ακολουθεί τη μακρά πομπή.

 

Η καλοκαιρινή λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος πραγματοποιείται αδιαλείπτως εδώ και 300 χρόνια, υπενθυμίζοντας σε όλους τους πιστούς «το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα», που σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση έσωσε το 1716 το νησί από τους Οθωμανούς, όταν εκείνοι ως κατακτητές αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα και αφού κυρίευσαν τα οχυρά του Μαντουκιού και της Γαρίτσας και τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος, συνέχισαν τις καταστροφικές επιθέσεις τους στο νησί για έναν ολόκληρο μήνα.

Τότε, σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, ο κερκυραϊκός λαός ζήτησε από τον προστάτη του νησιού, τον Άγιο Σπυρίδωνα, να παρέμβει και να σώσει το νησί.

Έτσι, στις 9 Αυγούστου του 1716 ξέσπασε στο νησί μια φοβερή καταιγίδα που «κατακεραύνωσε» τα πλοία των Τούρκων, ενώ οι Οθωμανοί στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή, φοβούμενοι τον καλόγερο, δηλαδή τον Άγιο Σπυρίδωνα που τους εκδίωξε κρατώντας αναμμένο πυρσό.

 

«Είναι τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην Κέρκυρα, καθώς είναι μία μεγάλη μέρα για την τοπική εκκλησία, αλλά και το νησί. Αισθάνομαι επίσης ιδιαίτερη χαρά, γιατί βρίσκομαι σε έναν τόπο που εκπέμπει πολιτισμό. Η Κέρκυρα ταυτίζεται με τον πολιτισμό, ταυτίζεται με τα πολιτισμικά ρεύματα, αιώνες τώρα. Είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αλλά σήμερα είναι μέρα γιορτής» δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Πολιτισμού, που αναμένεται να επισκεφθεί ξανά την Κέρκυρα, με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου τον ερχόμενο Οκτώβριο.«Εδώ πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Να ενώσουμε δυνάμεις για να φτιάξουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Χρωστάμε και στην Ελλάδα και στους Έλληνες» επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπουργός Πολιτισμού.

Την καλοκαιρινή λιτανεία του ιερού σκηνώματος, που διαρκεί περισσότερες από δύο ώρες, ακολούθησαν σήμερα, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου και Σικίνου κ. Δωρόθεος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος και ο επιχώριος Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος η Κέρκυρα κατακλύζεται από πιστούς που φτάνουν στο νησί από όλα τα μέρη της γης και κυρίως από τη μακρινή Ρωσία. Είναι το τάμα τους για τον Άγιο Σπυρίδωνα, που η θαυματουργή δράση του είναι γνωστή σε όλα τα πλάτη της οικουμένης.

 

Τη μεγαλειώδη πομπή συνόδεψαν, ως είθισται, οι φιλαρμονικές του νησιού, ενώ το «παρών» έδωσαν οι Αρχές του τόπου, η νέα πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, οι βουλευτές, καθώς και η νέα περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

«Είναι μια μέρα χαράς, γιορτής και κατάνυξης. Η Κέρκυρα έχει δεχθεί σήμερα χιλιάδες επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό, που έφτασαν στο νησί για να προσκυνήσουν τον Άγιο Σπυρίδωνα. Η στήριξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Κέρκυρα, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Στο Ιόνιο έχουμε πολύ αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία που και θα αναδείξουμε και θα υποστηρίξουμε την αναστήλωσή τους και την αναβάθμισή τους. Και στα ορθόδοξα μνημεία, αλλά και στα καθολικά μνημεία, διότι είναι σημεία του πολιτισμικού μας πλούτου και παράλληλα είναι εμβληματικά ιστορικά κτίρια που μπορούν να έλξουν τουρισμό, από άλλες χώρες» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κυρία Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Μετά το πέρας της λιτανείας η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε και την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, καθώς και το Μουσείο Καποδίστρια.

 

 

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)