Η περιπέτεια ενός νεκρού Έλληνα χριστιανού μετανάστη

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 24/04/2013

(Ι.Ν.Αγ.Μαρίνης Ηλιουπόλεως) Στις 28 Μαρτίου, Έλληνας μετανάστης στην Νυρεμβέργη της Γερμανίας, κοιμήθηκε χωρίς συγγενείς εκεί.

 

Από το προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο, εντοπίστηκαν περίπου δέκα μέρες αργότερα μέσω των υπηρεσιών των Ληξιαρχείων στην Ελλάδα, συγγενείς και ειδοποιήθηκαν για το συμβάν. 

 

Η οικονομική αδυναμία της οικογένειάς του, να ανταποκριθεί στο κόστος μεταφοράς στην Ελλάδα για ταφή ή ταφής στην Νυρεμβέργη, τους οδήγησε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Από εκεί, τους υπεδείχθη να απευθυνθούν στην ενορία τους, δηλαδή την εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

 

Από τότε, 9 Απριλίου, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου, υπό την ασφυκτική πίεση των αρχών της Νυρεμβέργης, ώστε να αποτραπεί η καύση της σωρού, σύμφωνα με τα κρατούντα στην περιοχή σε περιπτώσεις απόρων ή αζήτητων σκηνωμάτων. Η τοπική Εκκλησία δια του πρωτοσυγκέλλου του Μητροπολίτου Γερμανίας, Αρχιμανδρίτου Αμβροσίου Κουτσουρίδη και το προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο, δια της γραμματέως Αλεξάνδρας Φιλίππου, με κάθε διάθεση, βοήθησαν για τα όσα έπρεπε να γνωρίσει η οικογένεια.

 

Η Ορθόδοξος Ελληνική κοινότητα της Νυρεμβέργης, υπό το βάρος των «νεομεταναστών» αδυνατούσε να αναλάβει το κόστος, όντας πρόθυμη δια του εφημερίου Πρωτοπρεσβυτέρου Σωτηρίου Τσουρλή, σε κάθε διαδικαστική βοήθεια. Αν η κοινότητα της Αγίας Μαρίνης σήκωνε από μόνη της το οικονομικό βάρος εξ ολοκλήρου, θα έπρεπε να ανασταλούν άμεσα, ακόμα και οι παροχές συσσιτίου. Ακολούθησε ενημέρωση αρμοδίων, εκκλήσεις σε βοήθεια με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και κοινολόγηση του θέματος στους ενορίτες για την εξεύρεση χρημάτων, ώστε ή να μεταφερθεί η σωρός στην Ελλάδα, πράγμα πολυδάπανο ή να ταφεί εκεί. 

 

Στην έκκληση των υπευθύνων της κοινότητος μας, ανταποκρίθηκαν το όμορο ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιουπόλεως, μέλη της πολυφωνικής χορωδίας Αγίου Αλεξάνδρου Παλαιού Φαλήρου, κληρικοί και ενορίτες και ανωνύμως, επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τουρισμό και το ποθούμενο επετεύχθη.

 

Εστάλησαν χρήματα στην Γερμανία την Πέμπτη 18 Απριλίου. Η νομικός Κωνσταντίνα Λεοντή, καθ΄ υπόδειξη του εκεί εφημερίου, ανέλαβε και έφερε εις πέρας την διαδικασία, συμπαρασταθείσσα εις το έπακρο στους οικείους που αγωνιούσαν για την αποτροπή της καύσης. Την Κυριακή 21 Απριλίου, εψάλλη στο ναό της Αγίας Μαρίνης, παρουσία των συγγενών, η εξόδιος ακολουθία και αμέσως και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο. Την Δευτέρα 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε κηδεία και ταφή κατά το εκκλησιαστικό έθος στο κοιμητήριο της Νυρεμβέργης, υπό του εκεί εφημερίου π. Σωτηρίου παρουσία και μελών της κοινότητος.

 

Η εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνης, εν δοξολογία προς τον Θεό, ευχαριστεί όλους όσους συνέδραμαν οικονομικά ή άλλως πως και μνημονεύει του μακαριστού Νικολάου.

 

Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,

του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου,

Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως