Γλύφα: Καβαλάρηδες για την Αγία Μαρίνα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/07/2019

Οι «Σπαρτακιστές» είναι  πιστοί συνεχιστές της παράδοσης και πάντα πρόθυμοι για σοβαρές πολιτιστικές και κοινωνικές προτάσεις και το αποδεικνύουν.
Έτσι το προχθεσινό απόγευμα  οι δύο αντιπρόεδροι του Ομίλου Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος»,  ο Κώστας Κοτσαύτης, ο Χάρης Γεωργιόπουλος, ο διαχειριστής υλικού Δημήτρης Δρακόπουλος και το μέλος Σάκης Καραβανάς με τα τέσσερα πανέμορφα άλογά τους και δυο συνοδούς - βοηθούς συμμετείχαν στον εορτασμό  της μνήμης της Αγία Μαρίνας καθώς και την Λιτανεία  της εικόνας που έγινε με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό προεξάρχοντος του π. Φιλάρετου Σπανόπουλου και συμμετεχόντων κληρικών της Ι. Μητροπόλεως στο χωριό Γλύφα του Δήμου Πηνειού.


Στον Κάμπο και ιδιαίτερα στο χωρίο Γλύφα του Δήμου Πηνειού που ιδρύθηκε από Έλληνες της Μικράς Ασίας, ευλαβούνται όλως ιδιαιτέρως  την Αγία, και κάθε χρόνο γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες πιστοί. Είναι ένα έθιμο που τηρείται χρόνια τώρα.
Σύμφωνα με γραπτές πηγές του Γυμνασιάρχη κ. Νίκου Δεμερτζή οι πρώτοι οικιστές (μικρασιάτες πρόσφυγες) επέλεξαν να αφιερώσουν την καινούργια τους εκκλησία στην Αγία Μαρίνα για δύο λόγους: πρώτον γιατί ήταν Μικρασιάτισσα και δεύτερον γιατί εορτάζει καλοκαίρι. Ο πρώτος Ναός κτίστηκε το 1933-34 και ο νέος Ναός κτίστηκε από το 1989 –1998 δίπλα στον προηγούμενο ο οποίος είχε υποστεί ζημιές από τους σεισμούς της εποχής.

Μετά την Λιτανεία ακολούθησε γλέντι με την συμμετοχή κόσμου.