Μητροπολίτης Σύρου: "Να μην αφελληνιστούν όλα στον τόπο"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 21/04/2013

ESPRESSO- Από τον Θάνο Μακρογαμβράκη

  

(φωτο από τη σημερινή επίσκεψή του στον Ηλείας Γερμανό) Την συμμετοχή της Εκκλησίας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προτείνει με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Σύμφωνα με το σκεπτικό που περιγράφει στην επιστολή του ο Μητροπολίτης, εάν η Εκκλησία, δώσει τα ακίνητα της, που κατά τους εκτιμητές ξεπερνούν σε αξία τα 400.000.000 ευρώ, θα υπερκαλυφθεί το μισό και επιπλέον των 770.000.000 ευρώ που χρειάζεται σήμερα η Τράπεζα ώστε να μην κρατικοποιηθεί κι έτσι θα μπορέσει να διεκδικήσει την τοποθέτηση της πλειοψηφίας των μελών του νέου Δ.Σ. 
 

Μέσα από την επιστολή του αυτή ο Μητροπολίτης ουσιαστικά εκφράζει, όπως δηλώνει και στην Espresso την αγωνία του:

«Εφόσον δημοσιοποιήθηκε η επιστολή μου προς την Ιερά Σύνοδο, το μόνο που έχω να πω είναι ότι με αυτή κατέθεσα την αγωνία μου για τον επιχειρούμενο αφελληνισμό των πάντων στη χώρα μου».  

Ο Μητροπολίτης Σύρου στην επιστολή του εξηγεί στον Αρχιεπίσκοπο πως «… θα απαιτηθούν 9,7 δις Ευρώ δια την ανακεφαλαιοποίησιν της (σ.σ. της Εθνικής). Εκ τούτων, τα δύο (2) δις θα προέλθουν εκ μετατρεψίμων ομολογιών (τα υπό των ειδικών λεγόμενα COCO’s), τα δ` υπόλοιπα 7,7 δις θα πρέπει να αναζητηθούν είτε από ιδιώτας επενδυτάς, με προτιμησιακόν δικαίωμα εκ των υπαρχόντων, είτε από την κάλυψιν του δέκα τοις εκατόν (10%) του ποσού αυτού κατ’ ελάχιστον από ιδιωτικά κεφάλαια. Συμπερασματικός, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αναζητεί την στιγμήν αυτήν 770 εκατομμύρια Ευρώ, προκειμένου να μη κρατικοποιηθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο η λύση είναι μία: «Η συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος προτείνεται να πραγματοποιηθεί διά της χρήσεως των ανηκόντων εις Αυτήν ακινήτων, η αξία των οποίων, ως προκύπτει εκ των διενεργηθεισών κατά την παριππεύσασαν τριετίαν, παρ` εξειδικευμένων εταιρειών των Τραπεζών, εκτιμήσεων, ανέρχεται εις το ποσόν των τετρακοσίων, τουλάχιστον, εκατομμυρίων (400.000.000) Ευρώ, η δ' απόδοσις αυτών, κατά την διαρρεύσασαν διετίαν βαίνει συνεχώς μειουμένη». Κατά τον Μητροπολίτη Δωρόθεο η συμμετοχή της Εκκλησίας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας όχι μόνο είναι επιβεβλημένη αλλά και «επιβάλλεται να είναι πολύ μεγάλη, υπερκαλύπτουσα το αναλογούν μερίδιόν Της» όπως γράφει χαρακτηριστικά. Σημειώνει δε πως «Η τοιαύτη συμμετοχή σκόπιμον είναι να αποσκοπεί εις το πλειονοψηφικόν πακέτον της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος» προσθέτοντας πως θεωρείται «αυταπόδεικτον ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα ορίζει την πλειονοψηφίαν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τραπέζης».

Στο μεταξύ σήμερα ο μητροπολίτης Σύρου ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον Πύργο της Ηλείας, αδεία και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, και τέλεσε τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο οικογενεούς Κληρικού του. 

Εν συνεχεία, επισκέφθηκε καθηκόντως στο Επισκοπείο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, ο οποίος τον υπεδέχθη με αγάπη και φιλόφρονες λόγους, και τον ευχαρίστησε για την παρασχεθείσα άδεια. 

Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' θα επιστρέψει στην Αθήνα και αύριο θα πραγματοποιήσει ποιμαντική επίσκεψη στην Κίμωλο.