Ενεργός Ιερός Ναός της Ορθοδοξίας να γίνει η Αγία Σοφία

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 17/04/2013

(naftemporiki.gr) Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση του μεγάλου ναού της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, σε ενεργή εκκλησία της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και η επανεγκαθίδρυση της Αγίας Σοφίας ως Ιερού Οίκου Προσευχής για όλους τους Χριστιανούς του κόσμου" ανέφερε ο Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας σε Συνέντευξη Τύπου, σήμερα το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

 

«Το 2010 ζητήσαμε επίσημα από την τουρκική κυβέρνηση να μας επιτραπεί η τέλεση θείας λειτουργίας στην Εκκλησίας μας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το επιχείρημά μας ήταν ότι ανήκει στον πολιτισμό της Ευρώπης ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας. Η τουρκική κυβέρνηση μάς πρότεινε να επισκεφθούμε την Αγία Σοφία ως τουρίστες και θα μας παραχωρούσαν ένα μικρό χρονικό περιθώριο να προσευχηθούμε. Ουσιαστικά, αυτό συνιστούσε άρνηση. Για τον λόγο αυτό απαντήσαμε ότι η απαίτηση και η αίτησή μας είναι η τέλεση χριστιανικής ορθόδοξης θείας λειτουργίας μέσα στην Αγία Σοφία, μέσα στον Ιερό χώρο της Εκκλησίας μας. Όχι κρυπτοπροσευχές –558 χρόνια μας φτάνουν, τους απαντήσαμε», ανέφερε ο κ. Σπύρου.

 

Θεία Λειτουργία στην αόρατη Αγία Σοφία

Στις 17/9/2010, την ημέρα που η ορθοδοξία εορτάζει την Σοφία, την Αγάπη, την Πίστη και την Ελπίδα, τα 200 μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας μαζί με τοπικούς ορθόδοξους χριστιανούς τελέσαμε θεία λειτουργία στα σύνορα Ελλάδος Τουρκίας. Πέντε μέτρα από το τουρκικό έδαφος. Τελέσαμε θεία λειτουργία στην αόρατη Αγία Σοφία. Την αόρατη Αγία Σοφία που για 558 χρόνια οι Τούρκοι κατακτητές της εκκλησίας μας επέβαλαν στους παππούδες μας και τους γονείς μας να προσεύχονται μόνο στα όνειρά τους.

 

Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο νομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Ευρώπη, κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατά της άρνησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δυστυχώς, το Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημά μας έπρεπε προηγουμένως να έχει πρώτα κριθεί από τα δικαστήρια της Τουρκίας. Μετά την εξάντληση των ένδικων μέσων που παρέχονται από την τουρκική έννομη τάξη και σε περίπτωση μη ικανοποίησης των δικαιωμάτων μας, τότε μόνο θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Διεκδίκηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εξουσιοδότησε τον Πρόεδρό του, κ. Κρις Σπύρου, να συνεργαστεί με τους νομικούς συμβούλους της Ευρώπης ώστε να ξεκινήσει την τελική διεκδίκηση δύο θεμάτων: πρώτον, να επανέλθει η Αγία Σοφία στους νόμιμους δικαιούχους της και δεύτερον να λειτουργήσει ως χριστιανική ορθόδοξος Εκκλησία.

 

Κογκρέσο

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας ανέφερε ότι στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο, το Κογκρέσο, με ψήφους 436 υπέρ και 1 κατά, υπερψηφίστηκε νομοθεσία το 2011, η οποία απαιτεί από το τουρκικό κράτος και παροτρύνει την τουρκική πολιτεία: «Δώστε πίσω όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους τους.»

«Το δικαίωμα να ζητήσει την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως ιερού τόπου λατρείας και την κάθαρσή της ως συμβόλου της ορθόδοξης χριστιανικής ομολογίας έχει κάθε ορθόδοξος χριστιανός όπου κι αν βρίσκεται και ανεξάρτητα από το αν έχει την δυνατότητα να μεταβεί στον τόπο αυτό λατρείας.

 

Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας είναι ένας ανοιχτός οργανισμός, και μέλη του είναι εν δυνάμει όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Λειτουργούμε ως εκπρόσωποι του συνόλου των ορθόδοξων χριστιανών αλλά και ως δικαιούχοι ο καθένας από μας του αδιαίρετου ατομικού δικαιώματος να έχουμε την δυνατότητα της απόλυτης θρησκευτικής χρήσης της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας. Να έχουμε το δικαίωμα να προσβλέπουμε στο ιερό σύμβολο της ομολογίας μας χωρίς να παρεμβάλλονται βεβηλώσεις και χρήσεις που αντιβαίνουν στην ουσία του», πρόσθεσε ο κ. κ. Κρις Σπύρου.