Τί συζήτησαν οι Αγιορείτες με τον πρωθυπουργό

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 17/04/2013

ierovima.gr-Επιστολή της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους με την οποία ζητά να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες για τον εμπρησμό στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο παρέδωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους ο πάτερ Νικόδημος στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο επισκέψθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προηγήθηκε συνάντηση του εκπροσώπου της Ιεράς Κοινότητας με τον γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, αλλά και στο θέμα της φορολόγησης του Αγίου Όρους.

Ο πατέρας Νικόδημος είχε εμφανιστεί τη Δευτέρα στην Ιερισσό και μίλησε σε συνέλευση των κατοίκων ξεκαθαρίζοντας ότι καμία Ιερά Μονή δεν θα παραχωρήσει, πουλήσει, διαθέσει ή επιτρέψει απαλλοτρίωση δασικής έκτασης που της ανήκει στο δάσος των Σκουριών για να χτιστεί φράγμα από την «Ελληνικός Χρυσός», όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της εταιρείας.

 

ΝΕΩΤΕΡΟ-Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απασχολούν την Αγιορείτικη Κοινότητα, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την αντιπροσωπεία της Ιερής Επιστασίας του Αγίου Όρους. Όπως είπε, κυρίαρχο θέμα της συζήτησης στο Μαξίμου ήταν ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Πολιτεία, συζητηθήκαν ωστόσο κι άλλα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Ιερή Κοινότητα και τις Μονές του Αγίου Όρους.

«Μέσα σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία», διαβεβαίωσε, η κυβέρνηση κάνει «ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα και να δώσει τη δυνατότητα των απαντήσεων σε προβλήματα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ταλαιπωρούν και το Άγιο Όρος αλλά και γενικότερα ελληνική κοινωνία».

Να σημειωθεί ότι με την επίσκεψη αυτή αποκαθίστανται πλήρως οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την Μοναστική Πολιτεία, σχέση που είχε κλονιστεί με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν δύο ηγούμενοι: ο Γέρων Πέτρος της Μονής Αγίου Διονυσίου και ο Σίμωνος Πέτρας, Ελισσαίος. Επίσης συμμετείχαν ο ιερομόναχος Νικόδημος Μεγίστης Λαύρας, ο μοναχός Νικόδημος Αγίου Πάυλου και ο ιερομόναχος Φώτιος Γρηγορίου.