Ο μητροπολίτης Μεθόδιος μιλά για την τραγωδία της Βοστώνης:"Διάλεξαν την ημέρα των πατριωτών"

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 16/04/2013

agioritikovima-Του Μάνου Χατζηγιάννη

 

"Μια μέρα ιδιαίτερα πλούσια σε συμβολισμό, μια πράξη τρομοκρατίας τραυμάτισε την όμορφη καρδιά της πόλης μας και ράγισαν οι καρδιές μας με την τραγωδία που υπέστησαν τα αθώα θύματα και οι αγαπημένοι τους" αναφέρει ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος στο μήνυμά του για το μακελειό.

 

Επίσης εστιάζει στο γεγονός της έννοιας του Μαραθωνίου λέγοντας "ο πρώτος μαραθωνοδρόμος ήταν ένας προάγγελος νίκης, που κάλυψε την απόσταση από το πεδίο μάχης του Μαραθώνα στην Αθήνα προκειμένου να ανακοινώσει στους συμπολίτες του τη χαρούμενη είδηση: Νενικήκαμεν!-Έχουμε κερδίσει!"

Συμπληρώνει δε πως "Ιστορικοί υποστήριξαν ότι στη μάχη του Μαραθώνα ο ευρωπαϊκός πολιτισμός κέρδισε μια αυτοκρατορία που υποτίμησε την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ήταν μια νίκη της ανθρωπότητας ενάντια στις δυνάμεις του κακού"

 

Σύμφωνα με τον κ. Μεθόδιο όμως ο Μαραθώνιος της Βοστόνης συμπίπτει πάντα και με μια άλλη ειδική αργία της Κοινοπολιτείας, την Ημέρα του Πατριώτη. "Σε εκείνη την ημέρα" αναφέρει "γιορτάζουμε άλλη μια νίκη για λογαριασμό της ανθρωπότητας, τη νίκη των πρώτων μαχών του πολέμου της Επανάστασης που γέννησε το Έθνος μας και τις ελευθερίες για τις οποίες ξεχωρίζει Αμερική."

 

Σύμφωνα με το Μητροπολίτη η σημερινή τρομοκρατική επίθεση γίνεται ιδιαίτερα σημαντική όταν αντιμετωπίζεται κάτω από το πρίσμα αυτής της διπλής ένωσης. "Ήταν μια επίθεση όχι μόνο κατά της πόλης μας, όχι μόνο κατά του Έθνους μας, αλλά, όπως και κάθε πράξη τρομοκρατίας ανεξάρτητα από το δράστη της, ήταν μια επίθεση ενάντια στον πολιτισμό μας. Ο Μαραθώνιος της Βοστόνης είναι ένα διεθνές γεγονός και, ως εκ τούτου, οι συνέπειες της τραγωδίας του σήμερα είναι αισθητές σε όλο τον κόσμο" σημείωσε και συμπλήρωσε:

 

"Προσφέρουμε τα συλλυπητήριά μας και τις προσευχές μας για τα θύματα αυτής της τραγωδίας: για τους αθώους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν παράλογα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους πολίτες της Κοινοπολιτείας μας, του Έθνους μας και κάθε άτομο που μοιράζεται τις αξίες του πολιτισμού μας. Εμείς προσευχόμαστε ότι ο Θεός μας, θεραπευτής των ψυχών και των σωμάτων μας, θα φέρει θεραπεία σε όλους όσους επλήγησαν από τα γεγονότα και ειρήνη στις καρδιές μας και στον κόσμο μας".