Πεζοπορία 17 χλμ. για το τάμα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/05/2019

Η Ιερά μονή Αγίου Νικολάου (Σπάτα) Βρίσκεται στο 17o χλμ. ανατολικά της Βάρδας και 1.500 μέτρα από το Χωρίο Σπάτα Αχαΐας. Η Μονή, που διοικητικά ανήκει στη Μητρόπολη Ηλείας, κτίσθηκε πριν 200 περίπου χρόνια εκεί όπου βρέθηκε η ιερή εικόνα του Αγίου Νικολάου και απετέλεσε την αιτία της περαιτέρω ανάπτυξής της.

Η Μονή εορτάζει τρεις φορές το χρόνο. Στις 6 Δεκεμβρίου ημέρα μνήμης του Aγίου. Την 10ην Μαΐου ιδιαίτερα και πιο πανηγυρικά, ημέρα ανακομιδής του ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας προς το Μπάρι της Ιταλίας. Και κατά την εορτή της Αγίας Πεντηκοστής.Τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα τη χθεσινή βραδιά, πλήθος προσκυνητών έφθασε μετά από ώρες πεζοπορίας στο Μοναστήρι εκπληρώνοντας το προσωπικό τους τάμα.

Την Πέμπτη το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετ'αρτοκλασίας χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ Γερμανού και τού Επισκόπου κ Αθανασίου Συμμετείχαν ιερείς της ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Πατρών.

Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου εορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια και σε ιερούς ναούς του Κάμπου της Ηλείας όπως στο Τραγανό, την Κυλλήνη, την  Μυρσίνη, το Μάχου, το Κουνουπέλι και αλλού.