Άργησε αλλά τελικά...έσκασε

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/05/2019

κειμενο-φωτογραφίες Ζαφειρίου Κώστας

 

Σε αγωνία κρατούσε πλήθος κόσμου ο «Αράπης» κρεμασμένος από το καμπαναριό της Παναγίας Καθολικής αφού χρειάστηκαν περίπου 6 λεπτά για να …σκάσει!

«Είναι ίσως πρώτη φορά που άργησε τόση ώρα  να καεί ο «Αράπης», αλλά τελικά έσκασε…» έλεγε ηλικιωμένος Γαστουναίος που παρακολουθεί επί σειρά ετών το σχετικό δρώμενο στην Παναγία Καθολική.

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων πιστών από ολόκληρο το νομό γιόρτασε Λαμπροτρίτη, ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας της Καθολικής στη Γαστούνη. Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, συλλειτουργούντων των επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου, Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου,  του αρχιμανδρίτη κ. Φιλάρετου και ιερέων της περιοχής.

Με αγωνία

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε το έθιμο της «καύσης του αράπη», με το ομοίωμα του «αράπη» με σύνθημα φέτος «Περιμένω την ψήφο σας», να κρέμεται από το καμπαναριό του ιερού ναού. Χρειάστηκαν 6 λεπτά της ώρας για να εκραγεί κρατώντας σε αγωνία κλήρο και λαό. Τελικά εξερράγη…

Η Λιτανεία

Στη συνέχεια οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες έδωσαν το «σύνθημα» για την έναρξη της περιφοράς της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στους δρόμους του οικισμού της Καθολικής, συνοδεία της Φιλαρμονικής, του ιερού κλήρου, των επισήμων και των πολλών εκατοντάδων πιστών. Ανάμεσά τους οι βουλευτές κ.κ. Μάκης Μπαλαούρας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Κουτσούκος, ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας και δεκάδες άλλοι υποψήφιοι βουλευτές, Περιφερειάρχες, Περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.κ.α.