Η φωνή του ιμάμη από το πρώην Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης! VIDEO

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 01/04/2013

Το κάλεσμα του ιμάμη σε προσευχή ακούστηκε για πρώτη φορά έπειτα από 90 χρόνια στο πρώην Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, που χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο χώρος παραχωρήθηκε στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής, του γνωστού Μεντρεσέ, της Κομοτηνής από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Τους περίπου 50 σπουδαστές και τη συνοδεία τους υποδέχτηκε στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου στις 30 Μαρτίου ο ίδιος ο δήμαρχος. Ακολούθησε παρουσίαση του χώρου από ξεναγό και στη συνέχεια τελέστηκε η μεσημβρινή προσευχή.

Στην όλη εκδήλωση παρών εκτός από τον κ. Μπουτάρη ήταν και ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης Ροδόπης-Εβρου, Νίκος Παπαγεωργίου.

Οι σπουδαστές του Μεντρεσέ και οι καθηγητές τους επισκέφθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη το Λευκό Πύργο και τη Ροτόντα.

Η ιστορία του Γενί Τζαμί

Το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς γνωστό και ως Χαμιντιγέ, χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και χρησίμευε αρχικά ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισθέντες εβραίους της πόλης, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο συνδυάζει στοιχεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής με έντονα εκλεκτιστικά στοιχεία που ήταν κυρίαρχη αρχιτεκτονική τάση την εποχή της ανοικοδόμησης του κτίσματος. Τα στοιχεία αυτά συναντώνται έντονα και σε άλλα ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, όπως το Διοικητήριο, το κτίριο της παλαιάς Φιλοσοφικής, το Γ' Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά (tovima.gr)-Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στον δικτυακό τόπο www.azinlikca.net της Κομοτηνής 

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ