Επτά νέοι εξομολόγοι

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/04/2013

(π.Ιωάννης Σουρλίγγας) Β΄  Κυριακή των Νηστειών (31 Μαρτίου 2013) ,το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος  προεξήρχε  στην Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον  Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, ενώ ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως π. Θεόκλητος Ντούλιας  συνέχισε τα κατά Κυριακήν εσπερινά Κηρύγματα, ομιλώντας για την σημασία του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως.

 Αυτήν την ημέρα στην Ακολουθία  του κατανυκτικού  εσπερινού  επέλεξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας να χειροθετήση σε  Πνευματικούς,  επτά κληρικούς της Μητροπόλεως μας  και να τους καταστήσει Πνευματικούς  Πατέρες και Διακόνους του Μεγάλου Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως  της Εκκλησίας μας.

 Απονέμοντας την πνευματική πατρότητα στους ευλαβείς Ιερείς ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε  χαρακτηριστικά στους  νέους Πνευματικούς ότι από σήμερα αναλαμβάνουν σημαντική ευθύνη και υπούργημα υψηλό το οποίο ούτε οι Άγιοι Άγγελοι δεν μπορούν να           τελέσουν,           τονίζοντας ότι ο Θεός είναι Καθαρός και Άγιος και για αυτό πρέπει και οι χριστιανοί μας να είναι καθαροί και αυτό επιτυγχάνετε μέσω του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως .  

 

Οι Ιερείς οι οποίοι έλαβαν την ευλογία της Πνευματικής Πατρότητος είναι οι κάτωθι: 

1)   Ιερεύς Κυριάκος Δρακόπουλος εφημέριος Κανδάλου

2)    Ιερεύς Βασίλειος Καραχάλιος εφημέριος Παρθενίου

3)    Ιερεύς Γεώργιος Αρφάνης εφημέριος Αγίου Παύλου Άστρους

4)   Ιερεύς Αναστάσιος Καρράς εφημέριος Νεοχωρίου

5)   Ιερεύς Ιωάννης Τσίτουρας εφημέριος Αγίου Ραφαήλ Τριπόλεως

6)   Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας εφημέριος Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και

7)   Ιερεύς Πέτρος Δικαίος εφημέριος Γεν. Θεοτόκου Αγ. Πέτρου 

           Προσευχόμαστε ο Πανοικτίρμον Θεός ο μόνος έχων την εξουσία αφιέναι αμαρτίας όπως στηρίζει, χαριτώνει και ευλογεί τους νέους  πνευματικούς και να τους καθιστά  ΑΞΙΟΥΣ στο νέο έργο που η εκκλησία τους αναθέτει           από           την           σήμερον.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ως ευλογία, δώρισε εκάστο νέο Πνευματικό, Χρυσοκέντητο επιγονάτιο, με την ευχή όπως διακονήσουν επαξίως το μεγάλο και σημαντικό αυτό Μυστήριο της Εκκλησίας μας. 

Η εξομολόγηση είναι μια Θεοσύστατη και θεοπαράδοτη εντολή, είναι το δεύτερο βάπτισμα όπως λέγουν οι πατέρες της Εκκλησίας μας. Η εξομολόγηση είναι ένα εκ των υποχρεωτικών μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Το Μυστήριο αυτό   δεν είναι μία τυπική συνήθεια «για το καλό», δεν γίνετε  λόγω  των επικείμενων μεγάλων εορτών της χριστιανοσύνης, δεν τελείτε  βεβιασμένα και πρόχειρα από   καθήκον μόνο ή υποχρέωση  προς ψυχολογική εκτόνωση εκάστου και περισσότερο δεν τελείτε ενώπιον των Αγίων Εικόνων των Ναών, αλλά παρά μόνο των εντεταλμένων Ιερέων πνευματικών οι οποίοι έχουν λάβει την ευχή και την ευλογία δια χειρός του Επισκόπου της τοπικής εκκλησιάς, ο οποίος είναι ο μόνος κανονικός εντολοδόχος ο οποίος ύστατε εις τόπον και εις τύπον  Χριστού .

Η εξομολόγηση θα πρέπει να είναι συνδυασμένη πάντοτε με τη μετάνοια, πρέπει να είναι η εξαγόρευση των αμαρτιών μας, το λούσιμο της ψυχής μας και η κάθαρση του μυαλού μας, συνδυαστικά με την υπακοή και την ταπείνωση. Η εξομολόγηση είναι η σύνδεση του ανθρώπου με το Θεό. Ένας  Γέροντας Μοναχός  έλεγε: «Πολλοί εξομολογούνται, λίγοι μετανοούν!»

     Η μετάνοια είναι μία ελεύθερη, επιμελημένη εσωτερική διεργασία, είναι η αλλαγή πορείας,  είναι  η πραγματική συντριβή  εξ’ αφορμής της  απομακρύνσεώς μας  από τον Θεό και το θέλημά του διά της αμαρτίας. Η μετάνοια  αληθινή, δεν σχετίζετε  με την αφόρητη θλίψη, την υπερβολική στενοχώρια και τις αδυσώπητες ενοχές. Τότε δεν είναι ειλικρινής μετάνοια, αλλά  είναι κρυφός εγωισμός, θυμός με τον εαυτό μας, που εκδικείται γιατί εκτίθεται και ντροπιάζεται και δεν ανέχεται κάτι τέτοιο. Το Μυστήριο της εξομολογήσεως δεν έχει αυτό το σκοπό.

        Μετάνοια σημαίνει αλλαγή νου, νοοτροπίας, εγκεντρισμός χρηστοήθειας, μίσος της αμαρτίας. Μετάνοια ακόμη σημαίνει αγάπη της αρετής, αγαθή προαίρεση, επιθυμία, προθυμία και διάθεση σφοδρή επανασυνδέσεως με τον Χριστό διά της Χάριτος του Αγίου και Τελεταρχικού  Πνεύματος. Η μετάνοια ξεκινά από τα βάθη της καρδιάς, ολοκληρώνεται όμως απαραίτητα στο μυστήριο της Θείας και Ιεράς Εξομολογήσεως.