Ιερατική Σύναξη στη Μητρόπολη Κερκύρας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/03/2013

Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός μίλησε σε γενική ιερατική σύναξη που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, με θέμα: «Ο ιερέας και η διακονία του κατά την περίοδο του Τριωδίου».

Ο ομιλητής τόνισε ότι όλες οι ακολουθίες στην Εκκλησία μας τελούνται εν χρόνω. Μόνο η Θεία Ευχαριστία τελείται εν παντί χρόνω. Μέσα στη λατρεία σώζεται και καλλιεργείται η εκκλησιαστική ζωή και αυτό είναι σπουδαίο να το βιώνει πρωτίστως ο κληρικός, ο οποίος μεταδίδει τον αγιασμό στους άλλους και θα ήταν οξύμωρο να μην αγιάζεται ο ίδιος. Κατά την περίοδο του Τριωδίου, η οποία είναι η κατανυκτικότερη του λειτουργικού έτους, χρειάζεται ο ιερέας να εντείνει την ποιμαντική του προσπάθεια, τελώντας όσο το δυνατόν περισσότερες ιερές ακολουθίες, αλλά και προσευχόμενος στο Θεό υπέρ του λαού του.

Παράλληλα, η μετοχή των πιστών στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μέσα από την τέλεση των προηγιασμένων θείων λειτουργιών αποτελεί μία ευκαιρία μεγάλης πνευματικής αναψυχής και μετάδοσης της χάριτος του Θεού. Ο ιερέας κατ’ αυτήν την περίοδο οφείλει να ενθαρρύνει τους πιστούς στο να αγωνίζονται πνευματικά και ο ίδιος να ασκεί με περισσότερη επιμέλεια το λειτούργημα της πνευματικής πατρότητος.

Τέλος, η άσκηση της αγάπης είναι πολύ σημαντική κατ’ αυτήν την περίοδο. Κι εδώ χρειάζεται ο ιερέας να κινητοποιήσει περισσότερο τους λαϊκούς συνεργάτες του. Η νηστεία να συνοδεύεται από την ελεημοσύνη και την διακονία του πλησίον.

Το τρίπτυχο προσευχή -μυστηριακή ζωή και διακονία της αγάπης είναι ο δρόμος της Ενορίας. Κι εδώ, σε συνεργασία και με την ευλογία του Επισκόπου ο κληρικός καλείται να εξεύρει νέους τρόπους ποιμαντικής, ανάλογους με τα χαρίσματά του, ώστε να μπορέσει να φανεί άξιος της αποστολής του.

Προσφωνώντας τον ομιλητή, ο οποίος παρέθεσε πλήθος ποιμαντικών παραδειγμάτων εκ της εμπειρίας του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τόνισε την μεγάλη ωφέλεια που η τοπική Εκκλησία έλαβε εκ της παρουσίας του Κερκυραίου επιστήμονα και πνευματικού ανθρώπου π. Γεωργίου Μεταλληνού και προέτρεψε με τη σειρά του τους ιερείς να συναγωνιστούν στο στάδιο των αρετών για να προσφέρουν και στον εαυτό τους και στην ιερατική τους οικογένεια, αλλά και στο λαό του Θεού την δύναμη της πίστης και την ευλογία του Θεού, με δεδομένες τις δυσκολίες της εποχής μας.

Ακολούθησε ενδιαφέρων διάλογος με την συμμετοχή πολλών κληρικών.

Εκ του Γραφείου Τύπου