Η Άρτα τίμησε την πολιούχο της Αγία Θεοδώρα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/03/2013

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμμαχο τον καλό καιρό κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη της Πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης. Πλήθος κόσμου συνέρευσαν στον Βυζαντινό Ναό της Αγίας για να προσκυνήσουν την Eικόνα και τα Ιερά Λείψανα της.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.Ακολούθησε ιερά αγρυπνία την οποία ετέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Θεολόγος Ντούβαλης μετα κληρικών της Μητροπόλεως.

Την κυριώνυμο ημέρα προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο.Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ.κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στον Βίο της Αγίας Θεοδώρας και ιδιαίτερα στην υπομονή και την καρτερικότητα της. Στο τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Ιγνάτιο για την πρόσκληση να συμμετάσχει ως προεξάρχων της πανηγύρεως.


Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μεγάλη λιτάνευση της ιεράς εικόνος και της λάρνακας με τα χαριτόβρυτα λείψανα της Αγίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των σχολείων και των  πολιτιστικών συλλόγων της πόλης. Συμμετείχαν οι φιλαρμονικές του Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς Άρτας, του Δήμου Φιλιππιάδας, του Δήμου Αμφιλοχίας και της Ναυτικού ομίλου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μπάντα της 8ης μεραρχίας Ιωαννίνων.


Τίμησαν με την παρουσία τους, οι βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Αρταίων και λοιποί τοπικοί φορείς.Κατά την πανήγυρη έψαλλαν ο Βυζαντινός Χορός  ''Φιλαθωνίται''  υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου και μουσικοδιδασκάλου κου Δημητρίου Μανούση και ο Σύλλογος ιεροψαλτών Άρτης «Η Αγία Θεοδώρα» υπό την διεύθυνση του ιεροψάλτου κου Βασιλείου Καραγκούνη.