Εντάσεις μεταξύ του Μητροπολίτη Ιλίου και της Ι.Λ.Ε.Α.

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/02/2013

Ένταση επικρατεί στο Μενίδι μεταξύ του μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα και της ΙΛΕΑ ( Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Αχαρνών) γνωστό Πολιτιστικό .

Αιτία για την σκληρή κριτική που ασκεί η ΙΛΕΑ στον μητροπολίτη είναι η στάση του στο θέμα της εικόνας του Αγίου Νικολάου (ΦΩΤΟ), που βρισκόταν, μέχρι το Μάη του 2011, στο ομώνυμο εκκλησάκι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «fylarxos.gr», όταν η ΙΛΕΑ σκέφθηκε να ζητήσει την εικόνα για να εκτεθεί στο Λαογραφικό Μουσείο, με το επιχείρημα ότι, όπως προκύπτει από σχετική επιγραφή, την είχαν αφιερώσει στο εκκλησάκι οι Μενιδιάτες, τότε κάτοικοι και ιερείς του Αυλώνα την αφαίρεσαν, νύχτα και τη μετέφεραν στον Ιερό Ναό της πόλης. Μετά από διάβημα διαμαρτυρίας της ΙΛΕΑ, ο κ. Αθηναγόρας ζήτησε να μεταφερθεί η εικόνα στη Μητρόπολη, μέχρι να αποφασίσει που θα δοθεί. Όμως, χωρίς να ενημερώσει την ΙΛΕΑ την επέστρεψε στον Αυλώνα, όπου και βρίσκεται.

Η στάση του φέρεται να έχει ενοχλήσει, βαθύτατα, τη Διοίκηση και τα μέλη της ΙΛΕΑ.

Στη Γενική Συνέλευση της ΙΛΕΑ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ακόμα κι ο μετριοπαθής Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Φυτάς ανέβασε τους τόνους. «Δε νομίζω ότι επειδή έχουμε σε υπόληψη τους ιερωμένους μπορούν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο», τόνισε πριν δώσει το λόγο στο Δημήτρη Γιώτα, ο οποίος χρησιμοποίησε ακόμα πιο σκληρή γλώσσα, απειλώντας με μηνύσεις τους κατοίκους του Αυλώνα που αφαίρεσαν την εικόνα από το εκκλησάκι. Πρόσθεσε δε, ότι, πέραν πάσης αμφιβολίας, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Νέου βρίσκεται εντός του δασοκτήματος Σαλονίκη-Λοιμικό, το οποίο διακατείχαν, παλαιόθεν οι Μενιδιάτες, μετά από τελεσίδικη Απόφαση του Αρείου Πάγου. Έστρεψε επίσης τα πυρά του και εναντίον του Δημάρχου Αχαρνών, Σωτήρη Ντούρου, καταλογίζοντάς του ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ξεκαθαριστούν, από την Περιφέρεια, τα διοικητικά όρια των Δήμων Αχαρνών και Ωρωπίων, στον οποίο έχει ενταχθεί, μετά την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η Δημοτική Κοινότητα Αυλώνα.

Κλείνοντας ανέφερε ότι η ΙΛΕΑ ετοιμάζει εμπεριστατωμένο υπόμνημα με το οποίο τεκμηριώνει τις θέσεις της, το οποίο και θα επισυνάψει σε επιστολή την οποία σκοπεύει να απευθύνει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου του εξ Ιωαννίνων, που χρονολογείται από το 1841, είναι το σημαντικότατο εκκλησιαστικό κειμήλιο που διεκδικεί η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Αχαρνών (ΙΛΕΑ), προκειμένου νε εκτεθεί στο Μουσείο της πόλης. Η εικόνα είναι, σύμφωνα με την ΙΛΕΑ, αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής παράδοσης των Αχαρνών, αφού όπως αναφέρεται στην αφιέρωση που φέρει στο κάτω μέρος της εμπρόσθιας όψης της, δωρήθηκε από Μενιδιάτες, για να τοποθετηθεί στο ομώνυμο εκκλησάκι της Πάρνηθας, το οποίο βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αχαρνών και κτίσθηκε από Μενιδιάτες. Την επίσημη πιστοποίηση της πανελλήνιας μοναδικότητας της εκκλησίας και της εικόνας του Αγίου, έκανε και ο Πανοσιλογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Θωμάς Ανδρέου, ο οποίος θεωρείται, ειδικός, αφού είναι ο κληρικός που ανακάλυψε τον Έλληνα Άγιο στο συναξάρι της Βουλγαρικής εκκλησίας, προβαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση τον Φεβρουάριο 2011. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Άγιος Νικόλαος δεν περιλαμβάνεται στο εορτολόγιο της Ελληνικής, αλλά της Βουλγαρικής Εκκλησίας.