Ι.Μ Χαλκίδος: Το "Χριστός Ανέστη" στη νοηματική γλώσσα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/04/2011

Την περασμένη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στο πάντοτε φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος. Κατά την έναρξη της Τελετής, ο υπεύθυνος της ποιμαντικής αυτής προσπάθειας της Τοπικής μας Εκκλησίας Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Ιεροκήρυκας, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στην ιστορία των Σεμιναρίων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, τα οποία εδώ και 8 χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος διοργανώνει, με σκοπό την διδασκαλία της γλώσσας των Κωφών στους ακούοντες, την εκμάθηση στοιχείων του πολιτισμού των Κωφών και την ισότιμη αντιμετώπισή τους από την κοινωνία των ακουόντων. Ανέφερε ότι φέτος παρακολούθησαν τα σεμινάρια τριάντα σπουδαστές, οι οποίοι και ολοκλήρωσαν τον κύκλο των μαθημάτων.

Στη συνέχεια πληροφόρησε τους παρισταμένους για τις συναντήσεις των Κωφών στο πνευματικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου, κατά την διάρκεια των οποίων οι Κωφοί επικοινωνούν μεταξύ τους μία φορά την εβδομάδα, κατηχούνται και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. 

Αμέσως μετά ξεκίνησε η γιορτή, η οποία περιελάμβανε τμήματα του Ακαθίστου Ύμνου που αποδόθηκαν από τους σπουδαστές των Σεμιναρίων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, προσευχές και ύμνοι της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας. Τέλος, παρουσιάσθηκε στη γλώσσα των Κωφών το Χριστός Ανέστη και η φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.

 Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος έλαβε το λόγο και εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη λειτουργία στην Ιερά Μητρόπολή μας αυτών των σεμιναρίων, που δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η αγάπη δημιουργεί το ενδιαφέρον των ακουόντων για τους Κωφούς και γενικότερα ότι είναι η απαραίτητη προϋπόθεση επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Ευχαρίστησε ακόμη τον υπεύθυνο των σεμιναρίων π. Ιωάννη για τον αγώνα του για τους Κωφούς, τους δύο Κωφούς αδελφούς μας κ. Δημήτριο Μπουλέρο (ο οποίος μάλιστα συγκαταλέγεται και στην τάξη των Αναγνωστών της Τοπικής μας Εκκλησίας, χειροθετηθείς από τον Σεβασμιώτατο προ εξαετίας) και κ. Ειρήνη Νικολέντζου για τα μαθήματα που παρέδωσαν κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, τον προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγ. Νεκταρίου Αρχιμ. Χριστόδουλο Μάνια και τους συνεργάτες του για την φιλοξενία των Σεμιναρίων στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού και για τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει για την εορτή, όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ι. Μητροπόλεως και παραβρέθηκαν στην Εορτή, ενώ ιδιαιτέρως συνεχάρη τους σπουδαστές που διέθεσαν πολύτιμο χρόνο και έκαναν κόπο για να μάθουν τη γλώσσα των Κωφών.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος απένειμε τις Βεβαιώσεις παρακολουθήσεως σε όλους τους σπουδαστές των Σεμιναρίων.