Κυριακή των Βαΐων – Ακολουθία του Νυμφίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/04/2011

Την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, μετά την ανάσταση του Λαζάρου, εορτάζει η Εκκλησία μας την Κυριακή των Βαΐων. Τα γεγονότα της Βηθανίας έχουν ενθουσιάσει το πλήθος, το οποίο υποδέχεται τον Κύριο, μετά βαΐων και κλάδων. Εκείνος, όμως, γνωρίζει ότι το ενθουσιαστικό αυτό κλίμα γρήγορα θα μεταλλαχθεί και ο όχλος θα πλανηθεί και θα χρησιμοποιηθεί από την θλιβερή θρησκευτική του ηγεσία, η οποία θα Τον οδηγήσει στον Σταυρό.

Ο Χριστός είχε, πριν από λίγο, προειδοποιήσει τους Μαθητές Του για τα επικείμενα γεγονότα, ούτως ώστε να γνωρίζουν ότι ο Ίδιος είναι ο κυρίαρχος των εξελίξεων. Οδηγείται στο Πάθος εκουσίως, δίδοντας τον εαυτό Του «λύτρον αντί πολλών» (Μάρκ. 10,45) 

Την Κυριακή των Βαΐων ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα λειτουργήσει και θα ομιλήσει στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

Ακολουθία του Νυμφίου  

Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων αρχίζει η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, στη διάρκεια της οποίας θα εξελιχθεί, μέσα στον λειτουργικό και υμνολογικό κύκλο της Εκκλησίας, η πορεία του Κυρίου προς το Πάθος και την Ανάστασή του. 

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Τοπικής Εκκλησίας την Κυριακή των Βαΐων, στις 7.30 μ.μ. θα ψαλεί η Ακολουθία του Νυμφίου, ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου. 

Την Μεγάλη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ. θα ψαλεί ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης. Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Βόλου.