Η αυτοπεποίθηση του Ιερώνυμου καταργεί το «χρίσμα»

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 07/02/2013

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά για τα οποία διακρίνεται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, που σήμερα συμπληρώνει πέντε έτη στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, είναι η συνέπεια λόγων και έργων.

Σε λίγες μέρες η Ιεραρχία της Εκκλησίας καλείται να εκλέξει τον νέο μητροπολίτη Μαρωνείας. Πολλοί διαδίδουν ότι ο κ. Ιερώνυμος δίνει «γραμμή» υπέρ ενός υποψηφίου και ότι έχει δώσει το «χρίσμα».

Δεν διακατέχεται από ανασφάλεια ο αρχιεπίσκοπος και έχει εμπιστοσύνη στους υποψηφίους. Δεν άγεται και φέρεται από κανέναν ιεράρχη ο μακαριώτατος και δεν οφείλει «γραμμάτια» σε κανέναν αρχιμανδρίτη.

Ο κ. Ιερώνυμος έχει αφήσει ελεύθερους τους υποψηφίους για τη μητρόπολη Μαρωνείας και επίσης έχει εμπιστοσύνη στους αδελφούς του ιεράρχες, ότι  με τη βοήθεια του Θεού, θα εκλέξουν τον καλύτερο, τον πλέον άξιο.

Αν κάποιοι διαδίδουν ότι ο κ. Ιερώνυμος σηκώνει το τηλέφωνο και δίνει «γραμμή» σε ιεράρχες, πλανάται πλάνην οικτρά.

Αν  πάλι υπάρχουν υποψήφιοι που διαδίδουν ότι είναι οι «εκλεκτοί του μακαριωτάτου»,  ας θυμηθούν το θυμόσοφο λαό: «Λαγός τη πτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του…»

Ο αρχιεπίσκοπος ακόμη και στην εκλογή για τη μητρόπολη Πρεβέζης, απέδειξε ότι αφήνει ελεύθερους τους υποψηφίους , να κινηθούν όπως αυτοί νομίζουν. Χωρίς υποσχέσεις, δεσμεύσεις και  «χρίσματα». Και η  Ιεραρχία εκτιμά αυτή τη στάση ζωής του αρχιεπισκόπου.