Εναρξη Επιμορφωτικών Σεμιναρίων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/01/2013

(Ι.Μ.Λαγκαδά) Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, πατέρων των Γραμμάτων και της Θεολογίας, πραγματοποιήθηκε η έναρξις των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» για την νέα περίοδο στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα περιλαμβάνουν μαθήματα Λειτουργικής, Τελετουργικής, Ομιλητικής, Κανονικού Δικαίου και Ποιμαντικής από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές της Θεολογικής Σχολής καθώς και εξειδικευμένους στα ανωτέρω γνωστικά αντικείμενα.

Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων είναι αφιερωμένος στη Λειτουργική και τα μαθήματα πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

 Τα σεμινάρια αυτά δεν στοχεύουν μόνον στην επιμόρφωση των κληρικών αλλά ταυτοχρόνως δίδουν τη δυνατότητα ενημέρωσης πάνω σε σύγχρονα θεολογικά ζητήματα και επαφής με τη σύγχρονη βιβλιογραφία γύρω από το ποιμαντικό και λειτουργικό έργο των κληρικών. Επιπλέον, πρόκειται για μαθήματα που στόχο έχουν την κατάρτιση και εξειδίκευση των κληρικών σε θέματα Λειτουργικής Θεολογίας και Τελετουργικής, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη απόδοση εις το λειτουργικό και ποιμαντικό έργο των κληρικών της Μητροπόλεως μας στις ενορίες όπου υπηρετούν.

Κύριος ομιλητής του πρώτου μαθήματος Λειτουργικής ήταν ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «η Ιστορική εξέλιξη και διαμόρφωση της Θείας Λειτουργίας», ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης.

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Παναγιώτη Σκαλτσή ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με ερωτήσεις που απηύθυναν οι παρευρισκόμενοι προς τον ομιλητή ενώ στο ληκτικό του χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον κ. Σκαλτσή για τη αρίστη και άρτια ανάπτυξη του θέματος.

 Κατά την διάρκεια του επιμορφωτικού σεμιναρίου ανακοινώθη προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, η κοίμησης του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Θεοφίλου Ζησόπουλου, πνευματικού της Αδελφότητος «Λυδία», ο οποίος υπήρξε Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας και αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος – Πέντε Βρύσεων. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευθύς ως επληροφορήθη την κοίμηση του π. Θεοφίλου ετέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεταστάντος π. Θεοφίλου και αναφέρθηκε στην προσφορά και στο ιεραποστολικό του έργο το οποίο επιτέλεσε κατά την διάρκεια της διακονίας του στην Ιερά μας Μητρόπολη.