Η παρουσία που συγκίνησε τον μητροπολίτη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 29/01/2013

(Ι.Μ.Δημητριάδος) Με την δέουσα ιεροπρέπεια η Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε σήμερα την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο εορτασμός περιορίστηκε στο ουσιαστικό του περιεχόμενο, που είναι η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον περικαλλή Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Ποιμενάρχου, τον οποίο πλαισίωσαν ο Ιερός Κλήρος και ευσεβής λαός της Τοπικής Εκκλησίας. Στο Ιερό Βήμα συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Σάμου & Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Σαφίτας κ. Δημήτριος (εκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας)

    Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Νάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αγορίτσα Καράντζιου, Εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Λιμενικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Αθανάσιος Κολλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη διδασκαλία του Αγίου Ιγνατίου σχετικά με το πρόσωπο και την θέση του Επισκόπου μέσα στην Εκκλησία, όπου «ίσταται εις τύπον και τόπον Χριστού», ενώ «ο λαός οφείλει να είναι συνδεδεμένος μαζί του, για να είναι, έτσι, συνδεδεμένος και με τον Χριστό»

    Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απευθύνθηκε στον Κλήρο και στον λαό ο Πνευματικός Πατέρας του εορτάζοντος Μητροπολίτου, Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος, ο οποίος επεσήμανε ότι «όλοι οι Άγιοι είναι Θεοφόροι. Η Εκκλησία μας, όμως, μόνο στον Άγιο Ιγνάτιο έδωσε επισήμως τον τίτλο του Θεοφόρου, γιατί η καρδιά του φλεγόταν από την νεανική του ηλικία από αγάπη για τον Χριστό...». Ευχήθηκε δε στον κ. Ιγνάτιο να έχει την δύναμη και τον φωτισμό του Θεού, για να οδηγεί το λαό Του σε δρόμους σωτηρίας.

    Από τη μεριά του ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την μεγάλη χαρά του για την παρουσία όλων, ιδίως, όμως, του Γέροντά του Μητροπολίτου Καλλινίκου, ενώ επεσήμανε ότι ο Άγιος Ιγνάτιος παραμένει πάντοτε το παράδειγμα και το πρότυπο του βίου του. Ευχαρίστησε από καρδιάς τους παρισταμένους Αρχιερείς, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Πατριαρχείο Αντιοχείας και τον νέο Πατριάρχη κ. Ιωάννη και ευχήθηκε η Εκκλησία της Αντιοχείας να έχει δύναμη και προστασία Θεού για ν' αντιμετωπίσει την μεγάλη δοκιμασία την οποία διέρχεται, καθώς η Χριστιανική παρουσία στην Μέση Ανατολή απειλείται.

    Ευχαρίστησε, επίσης, του Ιερείς του, με τους οποίους, όπως είπε «μας ενώνουν κοινές αγωνίες για την διακονία του λαού μας, ιδίως αυτές τις δύσκολες ώρες», ενώ τόνισε την ανιδιοτέλεια και το πνεύμα θυσίας που τους διακρίνει. Εξήρε, επίσης, την ενότητα της Τοπικής Εκκλησίας με όλους τους παράγοντες του τόπου, που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Η ενότητα», τόνισε, «είναι η πεμπτουσία του έργου μας σήμερα, γιατί, αλίμονο στο διχασμό...». Τέλος, απευθύνθηκε στο λαό του Θεού, σημειώνοντας: «σάς ευχαριστώ όλους. Είστε ο λαός ο αγαπημένος, οι άνθρωποι που κρατάτε ζωντανό το όραμα της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στους συνανθρώπους μας»

    Ο κ. Ιγνάτιος δέχθηκε τις ευχές Κλήρου και λαού και των παραγόντων του τόπου, κατά την διανομή του αντιδώρου.