ΠΑΣΟΚ: Να μην ανησυχεί ο κλήρος για τη μισθοδοσία του

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/01/2013

Καθησυχάζει το ΠΑΣΟΚ τους ιερείς με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, μετά την συζήτηση που άνοιξε για την μισθοδοσία τους-  εξ αφορμής των σχετικών δηλώσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκη.

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του στέλνει το μήνυμα ότι «ο εφημεριακός κλήρος δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως ανησυχία για τη μισθοδοσία του». Υπενθυμίζει, δε, ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει τη μισθοδοσία του κλήρου στην ενιαία αρχή πληρωμών και το ενιαίο μισθολόγιο».

Επίσης στην Ιπποκράτους θεωρούν «μεγάλο θεσμικό λάθος» όταν «ξαναγυρίζουμε σε πρακτικές καταγραφής και διλλήματα δήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ιδίως όταν αυτό συνοδεύεται από φορολογικό κόστος!». Αναφέρεται επιπλέον στην «μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να μη διαχωρίζονται και να μην καταχωρίζονται οι πολίτες με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
 
Το πρώτο και βασικό μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο εφημεριακός κλήρος δεν πρέπει να έχει καμία απολύτως ανησυχία για τη μισθοδοσία του. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει τη μισθοδοσία του κλήρου στην ενιαία αρχή πληρωμών και το ενιαίο μισθολόγιο. Είναι επίσης γνωστοί οι κανόνες που ισχύουν για την πλήρωση των κενούμενων εφημεριακών θέσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής.

Μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να μη διαχωρίζονται και να μην καταχωρίζονται οι πολίτες με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις είναι μεγάλο θεσμικό λάθος (συντηρητικού βεβαίως χαρακτήρα) να ξαναγυρίζουμε σε πρακτικές καταγραφής και διλλήματα δήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ιδίως όταν αυτό συνοδεύεται από φορολογικό κόστος!

Στο πλαίσιο των διακριτών θεσμικών ρόλων κράτους και εκκλησίας και με σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον διαρκή διάλογο Πολιτείας και Εκκλησίας για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 Αυτός είναι ο διάλογος που έχει σημασία και όχι ο διάλογος με επιμέρους πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να δημιουργήσει την παρεξήγηση είτε προνομιακών σχέσεων  είτε επίδειξης προσέγγισης για τη δημιουργία φευγαλέων -όπως αποδεικνύεται-  εντυπώσεων.