Εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης Γερμανός Κομνηνός

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2013

(Ι.Μ. Κιλκισίου) Η Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου με βαθιά θλίψη αναγγέλλει την εκδημία του μακαριστού πλέον Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γερμανού Κομνηνού, ο οποίος διηκόνησε επί 42 συναπτά έτη ως  Ιεροκήρυκας και Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη μας. Η εξόδιος ακολουθία του εψάλλη στη 1:00 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Εμμανουήλ και των κληρικών της πόλεως του Κιλκίς.Η ταφή θα γίνει στην γενέτειρα του, το χωριό Όλβιον του νομού Ξάνθης.

 

Βιογραφικό

 

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γερμανός (κατά κόσμον Γεώργιος) Κομνηνός γεννήθηκε στον Όλβιον Ξάνθης το 1932. Μετά τα εγκύκλια μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου της γενέτειρας του εισήχθη στην επτατάξιο Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης από την οποία αποφοίτησε το 1955. Μετά, κατόπιν εισιτηρίων εξετάσεων εισήχθη στην Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (Ιεροδιδασκαλίο) από την οποία αποφοίτησε το 1963 και εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. από την οποία αποφοίτησε το 1968. Στην εν λόγω Σχολή παρηκολούθησε και μαθήματα Νομικής.

          Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης όπου διέμεινε δύο χρόνια. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1958 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης και Ιερέας το 1960 στον ίδιο Ναό από τον Μητροπολίτη Ξάνθης Αντώνιο. Στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης υπηρέτησε ως εφημέριος  και Ιεροκήρυκας. Τα έτη 1969-1970 υπηρέτησε ως Διδάσκαλος στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Το 1971 μετατέθη στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου επί Μητροπολίτου Χαρίτωνος, ο οποίος τον διόρισε ως ιεροκήρυκα και του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου και του έδωσε την εντολή της πνευματικής πατρότητας. Ταυτόχρονα διορίσθηκε και καθηγητής στη μέση εκπαίδευση.

          Υπήρξε σημαντικό στέλεχος και συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως διακονώντας σε πολλούς τομείς του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου. Συγκεκριμένα εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, Ιεροκήρυκας λειτουργώντας και κηρύττοντας σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως, διευθυντής του Μαθητικού Οικοτροφείου Αρρένων, κατηχητής στα κατηχητικά σχολεία της πόλεως του Κιλκίς, αρχηγός των μαθητικών κατασκηνώσεων, ιδρυτής της Νεανικής Εστίας «Η παρέα μας», πνευματικός και εξομολόγος, διευθυντής της Ειδικής Σχολής Ιερατικής Επιμορφώσεως, Δάσκαλος των νέων ιερέων, εισηγητής ποιμαντικών θεμάτων σε συνέδρια και ιερατικές συνάξεις, συγγραφέας βιβλίων και εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως όπως το ετήσιο ημερολόγιο και τα Κυριακάτικα Κηρύγματα και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως. Δημοσίευσε πλείστα άρθρα σε τοπικές εφημερίδες του Κιλκίς εθνικού, θρησκευτικού, κοινωνικού και ηθικού περιεχομένου. Εξέδωσε και δημοσίευσε τα εξής βιβλία: «ΤΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΙΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΣΑΙ;. Η ΣΗΛΥΒΡΙΑ-ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ-ΤΟ ΟΛΒΙΟΝ, 400 ΑΠΙΘΑΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΕΟΡΤΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΑΣΧΑ». Συνταξιοδοτήθηκε από καθηγητής το 1997 και από Κληρικός το

          Ας έχουμε την ευχή του.