Εκδήλωση για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σερρών Απόστολο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/01/2013

(Ι.Μ.Σερρών) Η τοπική μας Εκκλησία στα πλαίσια των επετειακών εορτασμών με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών (29 Ιουνίου 1913) και της περιοχής τους καταθέτει και την ιδική της πολιτιστική και πνευματική συμμετοχή με την διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής και μνήμης καθ’ όλο το τρέχον έτος, οι οποίες θα κορυφωθούν την 29ην Ιουνίου ε. ε., ημερομηνία κατά την οποία εορτάζονται τα ελευθέρια της πόλεως των Σερρών.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την απόδοση τιμής και σεβασμού στην λαμπρή προσωπικότητα του αειμνήστου Μητροπολίτου Σερρών Αποστόλου (Χριστοδούλου) την Κυριακή 20 Ιανουαρίου ε. ε. Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου, Μητροπολίτου Αποστόλου, κατά το οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε με τον εμπνευσμένο λόγο του στην ζωή και στο σπουδαίο και πολυσχιδές έργο του αοιδίμου Μητροπολίτου Αποστόλου, κατά το διάστημα της ποιμαντορίας του στην Βέροια και στις Σέρρες. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε θερμώς τους δύο φιλοξενουμένους Ιεράρχες και τόνισε ότι «ο αοίδιμος προκάτοχός μας, Μητροπολίτης Απόστολος επιβεβαίωσε με την ζωή και το έργο του τον διαχρονικό κανόνα που θέλει την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και τους ποιμένες της να διακονούν μέχρι θυσίας τον λαό του Θεού και την πατρίδα μας». 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών, εκδήλωση λόγου προς τιμήν του αειμνήστου Μητροπολίτου Αποστόλου, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Ελλογιμ. κ. Δημήτριος Παπάζης, Αναπλ. Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε την εισήγησή του, με θέμα «Ο Μητροπολίτης Απόστολος Χριστοδούλου και η συνεισφορά του στην απελευθέρωση των Σερρών το 1913». Ο ομιλητής παρουσίασε με γλαφυρό και επιστημονικό τρόπο την διαδρομή της ζωής του αοιδίμου Μητροπολίτου Αποστόλου, την εθνική δράση και το πλούσιο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο του κατά τα δύσκολα εκείνα χρόνια της σκλαβιάς. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η χορωδία του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας παρουσίασε επίκαιρα πατριωτικά τραγούδια.

Στο τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Παπάζη και την χορωδία του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου και ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριο για την συμμετοχή του στην εκδήλωση.