Τα ονομαστήρι​α του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/01/2013

Κείμενο & Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου
Σε λαμπρό κλίμα τελέστηκε σήμερα η εορτή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό Αγ. Αντωνίου Χαλανδρίου-Βριλησσίων.
Των ιερών ακολουθιών του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο άγων τα ονομαστήριά του, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος.  Τον πλαισίωσαν ιερείς από τις όμορες ενορίες.
Ο κ. Αντώνιος αναφέρθηκε στον "πατέρα των μοναχών Άγιο Αντώνιο" και τόνισε την ολοκληρωτική αυταπάρνηση και ολοκληρωτική του προσήλωση στον Κύριό μας.  "'Οποιος δεν απαρνηθεί το εγκόσμιο και εγωιστικό του φρόνημα, δεν μπορεί να λέγεται φίλος του Χριστού. Ο Χριστός μας προσκαλεί σε μια ολοκληρωτική αυτοπαράδοση σε Αυτόν και μόνο, άδολα και ανυπόκριτα όπως έπραξε ο Άγιος Αντώνιος."


Σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε πως "μόνο μέσω της ασκητικής οδού μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα πάθη και τις επιθυμίες και να γίνουμε δούλοι του Θεού. Η ασκητική ζωή, βέβαια, είναι επίμονη και συνεχής και κορυφώνεται πάνω στον προσωπικό μας Σταυρό, εκεί που θα πρέπει να συντρίψουμε το Εγώ μας και να κατοικήσει μέσα μας το Άγιο Πνεύμα."


Έκλεισε λέγοντας ότι "η πρόσκληση αυτή που μας κάνει ο Κύριος για ασκητική ζωή είναι και πρόκληση για την κοινωνία. Δυστυχώς, ο διάβολος, μέσω της φιλοδοξίας, της φιλαργυρίας και της φιληδονίας έχει τυφλώσει τον κόσμο και δεν βλέπουν τον πραγματικό δρόμο που οδηγεί στο Θεό, το δρόμο της ασκητικής βιοτής. Αυτός που αγαπά το κοσμικό φρόνημα είναι εχθρός του Χριστού. Γι αυτό και ο Χριστός διώκεται ανά τους αιώνες από τον κόσμο μέχρι σήμερα και θα διώκεται μέχρι τη συντέλεια του κόσμου. Η ασκητική ζωή όμως και το παράδειγμα του Αγίου Αντωνίου αποτελεί ένα ισχυρό ράπισμα σε όλους αυτούς που επιχειρούν να συνδυάσουν Χριστό και κόσμο, πράγμα αδύνατο."


Τον Θεοφιλέστατο ευχαρίστησαν για την εκεί παρουσία του, οι εφημέριοι του Ναού π. Αντώνιος Πασσάλης και π. Ιγνάτιος Γιαπιτζίογλου και του ευχήθηκαν δύναμη, μακροημέρευση και η Χάρις του Αγίου Πνεύματος να τον επισκιάζει στη διακονία του.