Ο Βενιζέλος, ο Άγιος Νεκτάριος και ο Άγιος Αντώνιος

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 17/01/2013

του Κώστα Ζαφειρίου


(φωτο ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ) Ισως είναι πρώτη φορά που πολιτικός μέσα σε διάστημα επτά ημερών, επικαλείται σε δημόσιους λόγους του Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, οι σχέσεις του οποίου με την Εκκλησία είναι καλές, την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στους πρώην βουλευτές του κόμματός του στα γραφεία της Ιπποκράτους, εμφανίστηκε εξοργισμένος με τη στοχοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια στιγμή είπε:


«Μ΄ έχουν στοχοποιήσει, αλλά εγώ δεν θα σκύψω το κεφάλι και δεν είμαι σαν τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως που κάθεται και μαρτυράει» και συνέχισε:«Δεν χρειάζομαι προστασία, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ τις σηκώνω όλες στους ώμους μου!».


Σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σε κάποια αποστροφή του λόγου του είπε:«Ο Αγιος Αντώνιος φαίνεται ότι δεν έχει διδάξει τίποτα τους συναδέρφους του ΣΥΡΙΖΑ». Και βέβαια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων με την Εκκλησία.


Ο Άγιος Αντώνιος μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς. Επίσης δίδασκε στους μαθητές του να μην θεωρούν τίποτε ανώτερο από την αγάπη του Χριστού και να μη νομίζουν ότι στερούνται κάτι αξιόλογο με την αποχή από τα κοσμικά αγαθά. Θύμιζε επίσης ότι η ανθρώπινη ζωή είναι εφήμερη, σε αντίθεση με το μέλλοντα αιώνα. Κατέληγε λέγοντας ότι δε θα πρέπει να κοπιάζουμε για την απόκτηση πρόσκαιρων αγαθών αλλά για την απόκτηση αιώνιων αγαθών, που είναι αρετές όπως η σωφροσύνη, η φρόνηση, η αγάπη και η σύνεση.