Ο εορτασμός της μνήμης της Αγ. Κυράννης στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/01/2013

(Ι.Μ.Λαγκαδά) Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. 

Οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις άρχισαν τη Δευτέρα  7 Ιανουαρίου ε.έ, με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης –Όσσης, ενώ στη συνέχεια ετελέσθη η Ιερά Λιτανεία των Χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Θαυματουργού εικόνος της Αγίας Κυράννης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Όσσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωάννης Αρσενιάδης.

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής της Αγίας ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, ο οποίος χοροστάτησε εις τον Όρθρον,  και Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στυλιανός Παπαθεμελής, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, μοναχοί και μοναχές από τις Ιερές Μονές της Ιεράς μας Μητροπόλεως καθώς και πολλοί ιερείς της επαρχίας μας και όχι μόνον.

Τα αναλόγια του Ιερού Ναού λάμπρυνε με την παρουσία της η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς μας Μητροπόλεως με επικεφαλής τον μουσικολογιώτατο  Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, το οποίο προσήλθε για να τιμήσει την μεγάλη Αγία της περιοχής μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο και το μαρτύριο της Αγίας καθώς και στο θαυμαστό ιστορικό της ανευρέσεως των ιερών αυτής λειψάνων το περσινό έτος κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν  εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της συμπληρώσεως 260 ετών από το μαρτύριό της, προεξάρχοντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι αυτός ο τόπος τον οποίο πατούμε είναι ένας τόπος ιερός και άγιος. Δεν έχει μόνο τοπογραφική αναφορά αλλά έχει σημασία πνευματική, γιατί από αυτόν τον τόπο της πίστεως, της ομολογίας και του θάρρους η Αγία ξεκίνησε και ήθλησε και ενίκησε με τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού. Σήμερα, λοιπόν, καθώς τιμούμε τη μνήμη αυτού του γεγονότος, καλούμεθα να συνειδητοποιήσουμε πως η πορεία της ζωής μας έχει μια βάση σταθερά. Είναι η βάσις της παραδόσεως, είναι η πίστις μας η ορθόδοξος, είναι η παρακαταθήκη του Γένους, των Ελλήνων. Καλούμεθα να δώσουμε προς τα έξω όχι μόνον την ομολογία με τα λόγια άλλα εμπράκτως να δείξουμε πως ξέρουμε να τιμούμε τα φωτεινά παραδείγματα εκείνων που δόξασαν και τίμησαν με την ομολογία και την άθλησή τους αυτή την Εκκλησία και αυτόν τον τόπο. Να δείξουμε ότι ξέρουμε και εμείς, σήμερα, να αγωνιζόμεθα για την πίστη μας, την ιστορία και τις παραδόσεις μας.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά υπογράμμισε ότι η Αγία Κυράννα σήμερα μας λέγει να πατήσουμε καλά σε αυτόν τον τόπο και να μείνουμε στέρεοι και να μην φοβόμαστε τίποτα, αρκεί να έχουμε ζώσα την κοινωνία με τον Θεό που είναι αληθινός, που είναι Αυτός που επεφάνη, Αυτός που δημιούργησε τη γη, τον ουρανό, τα σύμπαντα. Αυτός ο Θεός αποκαλύπτεται και φανερώνεται και είναι μαζί μας. Αν συνειδητοποιήσουμε αυτό το γεγονός, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η  Αγία κατόρθωσε με το μαρτύριό της να αναστήσει τις συνειδήσεις του Γένους μας, να εμπνεύσει κατά τρόπο ιερό και άλλες νέες κοπέλες, για να μείνουν σταθερές και να μην αρνηθούν την πίστη και την παράδοση. Μεγάλο και ακράδαντο παράδειγμα η Αγία Ακυλίνα, η οποία δέκα χρόνια μετά το μαρτύριο της Αγίας Κυράννης, έδωσε την ίδια ομολογία παραμένουσα πιστή μέχρι θανάτου και λαμβάνοντας το στέφανον της ζωής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης δεν παρέλειψε να σημειώσει για μία ακόμη φορά πως η σημερινή ημέρα είναι μεγάλη για την τοπική μας Εκκλησία, για την Ιερά μας Μητρόπολη, για την Όσσα, για τον καθένα από εμάς, γιατί έχουμε ανάμεσά μας εκείνη που πραγματικά φανέρωσε μεγάλο, γενναίο και ανδρείο φρόνημα, που ούτε οι άνδρες και τότε αλλά και σήμερα δεν μπορούν να παρουσιάσουν, γιατί φοβούνται να ομολογήσουν τον Χριστό, να κάνουν τον Σταυρόν του, να πουν ότι είναι Έλληνες, να αγωνιστούν στις σύγχρονες προκλήσεις και προέτρεψε εν συνεχείᾳ τους πιστούς να έχουν μέσα τους πνεύμα αισιοδοξίας, πνεύμα δυνάμεως χάριτος, πνεύμα που μας χαρίζει ο Επιφανείς Χριστός.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους πλουσίαν αυτήν την χάριν της μαρτυρίας και της ομολογίας της πίστεως ώστε να ξεπεραστούν τα όσα προβάλλονται ενώπιον μας. Ευχαρίστησε δε όλους όσοι ήρθαν να δώσουν τη δική τους μαρτυρία, να εκφράσουν τη δική τους αγάπη στην Αγία Κυράννα προτρέποντας ταυτοχρόνως να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, αυτή τη στιγμή, ότι εδώ που στεκόμαστε ήταν το σπίτι της και εδώ που βρισκόμαστε είναι το σπίτι της. Εδώ, λοιπόν, που είναι το άγιο λείψανό της είναι και η χάρις της. Ας πάρουμε από αυτήν την χάριν και ας πορευτούμε με δύναμη, με θάρρος με ελπίδα και με βεβαία την πίστη ότι και εμείς θα ζήσουμε αυτή τη χαρά της ευλογίας που έζησε και η τιμωμένη σήμερα  Αγία Κυράννα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, σε μία συγκινητική τελετή, ετέλεσε δέηση και άνοιξε την λάρνακα, όπου φυλάσσεται το σεπτό λείψανο της Αγίας, δίδοντας τη μεγάλη ευλογία  στο παριστάμενο εκκλησίασμα να προσκυνήσει και να λάβει πλουσίαν την χάριν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.