Εβραίος και Καθολική, ίδρυσαν την" Εκκλησία των Άθεων"

Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 08/01/2013
 (tovima.gr) 
Είναι η μοναδική εκκλησία όπου το ποίμνιο ενθαρρύνεται να βωμολοχεί, και ο αιδεσιμότατος αστειεύεται ότι θα πάρει τα λεφτά από το παγκάρι για να κάνει διακοπές.
 
Και όμως στην πρώτη «λειτουργία» τους, την Κυριακή, οι 200 πιστοί της «πρώτης εκκλησίας άθεων» της Βρετανίας προσήλθαν με ενθουσιασμό, κυρίως για να γελάσουν.
 
Η ιδέα ανήκει σε δύο κωμικούς, τον Σάντερσον Τζόουνς και την Φιλίππα Εβανς, που θέλησαν να δώσουν βήμα σε απίστους και άθεους.
 
Στη λειτουργία, σε μια εκκλησία στο βόρειο Λονδίνο, μια γυναίκα που μεγάλωσε ως Καθολική και ένας άνδρας από εβραϊκή οικογένεια μίλησαν για την αντιπάθειά τους απέναντι σε κάθε οργανωμένη θρησκεία.
 
Η Εκκλησία των Αθεων θα τελεί γάμους, κηδείες και λειτουργίες μία Κυριακή κάθε μήνα.
 
Ο Τζόουνς και η Εβανς λένε ότι η είχαν την έμπνευση όταν συνειδητοποίησαν ότι τους αρέσουν πολλές πλευρές της θρησκείας, αλλά δεν συμμετείχαν επειδή δεν πιστεύουν σε κάποιον Θεό.
 
«Σκεφτήκαμε ότι ήταν κρίμα που δεν μπορούσαμε να απολαύσουμε τα καλά πράγματα που υπάρχουν σε μία θρησκεία, όπως το συναίσθημα ότι ανήκεις σε μια κοινότητα, απλώς και μόνο εξαιτίας μιας θεολογικής διαφωνίας», είπε ο Τζόουνς.
 
Στο κεντρικό κλίτος του ναού του Αγίου Παύλου θα λαμβάνουν χώρα τελετές στην αθεϊστική εκδοχή τους, εκτός βέβαια από βαπτίσεις. Οι άπιστοι του ποιμνίου θα παρακολουθούν κάθε φορά έναν διαφορετικό κεντρικό ομιλητή, ο οποίος θα αναπτύσσει ένα θέμα, ενώ θα φιλοξενούνται μουσικά σχήματα, αλλά και κωμικοί όπως αρμόζει σε μία σωστή παρωδία του χριστιανικού μονοθεϊσμού.
 
Στοιχεία από την απογραφή, που διενεργήθηκε εφέτος, αποκάλυψαν ότι ένας στους τρεις Βρετανούς είναι άθεοι.