Ι.Μ.Λαγκαδά: το 2013 χρονιά των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/01/2013

Μέσα σε κλίμα μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητος εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η κατά σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, καθώς και η είσοδος εις το αισίως αρξάμενο έτος  2013.

Την παραμονή της εορτής, 31 Δεκεμβρίου 2012 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε εις τον Πανηγυρικόν Αρχιερατικόν Εσπερινόν στην Ιερά Μονή Μεγάλου Βασιλείου στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου.

Την 1η του νέου ανατέλλοντος έτους 2013,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης  χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας η οποία ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής - Λαγκαδά.

Κατόπιν, προέστη της επισήμου Δοξολογίας επί τῷ νέῳ έτει  παρουσίᾳ του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Αναστασιάδη, των τοπικών, πολιτικών αρχών καθώς και εκπροσώπων των  πολιτιστικών σωματείων της περιοχής μας.

Κατά την ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια  και  προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, καθώς και στο βίο αλλά και το έργο του σήμερα τιμωμένου Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, του Ουρανοφάντορος, του Θαυματουργού τονίζοντας ότι δοξάζουμε το όνομα του Θεού διά τα όσα μας χάρισε, μας συγχώρησε δίδοντας την συγκατάβασή του επί τῇ ταπείνωσει ημών. Να σκεφτούμε, προέτρεψε τους πιστούς ο Σεβασμιότατος Λαγκαδά, ότι αυτή τη στιγμή που προσευχόμαστε, που ψάλλουμε, που στεκόμαστε σε αυτόν τον Ιερό Τόπο, απέναντί μας έχουμε τον Θεό και προς Εκείνον απευθυνόμεθα στα χέρια του οποίου βρίσκονται και οι χρόνοι και οι καιροί αλλά και η ζωή του καθενός μας, και τον παρακαλούμε να μας συγχωρήσει για ό,τι απετέλεσε, κατά το παρελθόν έτος, παράληψη, αμαρτία, εκτροπή ζητώντας παράλληλα την ευλογία Του. Όλοι είμαστε απέναντι στον Θεό οφειλέτες, γιατί Εκείνος μας τας χάρισε όλα πλουσίως. Όμως, εκείνο που δεν μας αφήνει είναι η αγνωμοσύνη και η αχαριστία. Ο εγωισμός μας κάνει να μην Τον υπολογίζουμε. Εμείς, σήμερα, καλούμεθα να προσευχηθούμε και για αυτούς που σήμερα δεν είναι εδώ, που λόγῳ των κοσμικών ηθών προτίμησαν να ξενυχτήσουν, είτε χαρτοπαίζοντας είτε γλεντώντας σε κάποιο μαγαζί πίνοντας και να προβληματιστούμε που οδηγούμε τη νεότητα  και τον πολιτισμό, και τι είναι πολιτισμός σε αυτόν τον τόπο και ποια είναι η στάση μας απέναντι στον Θεό και απέναντι στη ζωή και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της, διότι αν φτάσαμε εδώ είναι γιατί κάναμε την ατιμία τιμιότητα, την αμαρτία αρετή και την αδικία τρόπο συναλλαγής. Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν και πρέπει να δούμε τα αρνητικά και τα θετικά. Θετικό είναι το έλεος του Θεού και αρνητικά είναι οι λανθασμένες επιλογές μας. Χρειάζεται η καλή μας διάθεση και η μετάνοια μας και καθώς έρχεται σε λίγο η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων και ακούγεται η φωνή εν τῇ ερήμῳ του Ιωάννου «Μετανοείτε», ας συνειδητοποιήσουμε  αυτή την ανάγκη εις την ψυχή μας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας εξ αφορμής του θαύματος του Αγίου Βασιλείου, με τα πλακούντια τα οποία περιείχαν τα κοσμήματα που είχε μαζέψει κατόπιν εντολής του στρατηγού-τυράννου της εποχής και σήμερα είναι γνωστά ως η πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα τόνισε ότι  η ζωή της Εκκλησίας μας  είναι μερισμός εν δικαιοσύνῃ των αγαθών που χαρίζει ο Θεός  και αυτή η ευλογία εύχομαι να υπάρχει πλουσία στη ζωής σας. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να ευλογεί το έργο και την προσδοκία του καθενός στην προσωπική και την οικογενειακή του ζωή. Όσα και αν είναι τα προβλήματα του καθενός μας, αν έχουμε πίστη στον Θεό, υπάρχει και ελπίδα και διέξοδος. Το Νέο Έτος 2013 να είναι ευλογημένο από τον Θεό και απαλλαγμένο από όσα κακά η ανθρώπινη κακοδαιμονία και πονηρία δια της αποστασίας συσσώρευσε στη ζωή μας.   

Εν συνεχείᾳ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη εις το Δημαρχείο της πόλεως του Λαγκαδά, όπου ευλόγησε και έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα, παρουσίᾳ του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Αναστασιάδη ανακοινώνοντας ότι το 2013 η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης το αφιερώνει   στις δύο μεγάλες μορφές των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλων και Μεθοδίου και με ανάλογες εκδηλώσεις θα τιμηθεί ιδιαιτέρως η επέτειος των 1150 ετών από των εκχριστιανισμό των Σλάβων.