Γαστούνη: η εορτή του Αγίου Γερασίμου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/10/2018

 

Με τον προσήκοντα σεβασμό, την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια, ο δραστήριος Σύλλογος των εν Γαστούνη Κεφαλλήνων, εόρτασε  στον περικαλλή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Γαστούνης, τον προστάτη τους Άγιο Γεράσιμο τον «νέο ασκητή», όπου φυλάσσεται από το 1901 η Ιερή εικόνα του, επί τη εορτή της ανακομιδής του Τιμίου αυτού Λειψάνου στις 20 Οκτωβρίου του έτους 1582.

Tην Παρασκευή 19η Οκτωβρίου ε.έ., παραμονή της εορτής έλαβε χώρα ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον, πλαισιουμένου υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου και Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου, καθώς επίσης από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Γαστούνης-Βαρθολομιού Αιδεσιμολογιότατο π. Χαράλαμπο Δέρβο και χορεία Ιερέων. Μετά το τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας του Αγίου Γερασίμου, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πηνειού και των τοπικών αρχών, στους δρόμους της πόλεως.

Το Σάββατο 20η Οκτωβρίου ε.έ., κυρία ημέρα της τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και η Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος ορθοτομώντας τον Θείον Λόγον, αναφέρθηκε διεξοδικά στους σταθμούς των μοναστικών περιπλανήσεων του εορταζομένου Αγίου, σε μεγάλα μοναστικά-πνευματικά κέντρα της Ελλάδος και του Εξωτερικού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι κατέληξε στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ομαλών, όπου και ίδρυσε την γυναικεία Μονή, με το όνομα «Νέα Ιερουσαλήμ», ζώντας ως πραγματικός ασκητής, φθάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη αρετής και αγιότητας και κατέστη έτσι μυρίπνοο άνθος του Παραδείσου, καθώς επίσης προστάτης των Ορθοδόξων και πολύτιμος πνευματικός θησαυρός της Κεφαλληνίας.

(του Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα)