Ανασυστήθηκε η Ιερά Μονή Αγίου Σπυρίδωνος Προμυρίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/12/2012

Ύστερα από αρκετά χρόνια σιωπής, με την ευλογία και την μέριμνα του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ανασυστήθηκε η Ιερά Μονή Αγίου Σπυρίδωνος Προμυρίου Πηλίου, γεγονός που επισήμως ανακοινώθηκε κατά την σημερινή Ιερά Πανήγυρη. Ήδη στο Μοναστήρι έχουν εγκατασταθεί τρεις υποψήφιες Μοναχές, οι οποίες αναλαμβάνουν την αποστολή να ξαναζωντανέψουν έναν χώρο μοναστικής ασκήσεως και προσευχής και να τον μετατρέψουν σε πόλο έλξης και πνευματικής παρηγοριάς για τους φιλομόναχους Χριστιανούς.

 

Κατά τον Πανηγυρικό εσπερινό της Πανηγύρεως χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος, παρουσία του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Νικολάου Φορτούνα, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

 

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την ανασύσταση της Μονής και, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Eδώ στο Μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνος στο Προμύρι προανήγγειλα το γεγονός της εγκαταστάσεως. Τότε είχαν γίνει πρώτες συναντήσεις και είχα μέσα μου την πληροφορία ότι, τελικά, αυτή τη φορά θα ευοδωθεί αυτό που αποτελούσε όνειρο και δικό μου και είμαι βέβαιος και των κατοίκων της περιοχής και όλης της τοπικής μας Εκκλησίας. Στο Μοναστήρι και πάλι να καίει η καντήλα, να υμνολογείται και να λατρεύεται ο Θεός μας, να τιμάται ο Άγιος και να είναι ανοιχτή η πόρτα του να υποδέχεται ανθρώπους για ψυχική ανάπαυση και ξεκούραση…  Και ευχαριστώ το Θεό που μου δίνει αυτή τη χαρά, γιατί πάντοτε η χαρά έρχεται όταν κανείς επιμείνει στην προσευχή και περιμένει το έλεος του Θεού. Σήμερα, λοιπόν, έχουμε ουσιαστικά την πρώτη εμπειρία και πάλι στο Μοναστήρι μας, όπου έχουν εγκατασταθεί, γυναίκες που θα αναλάβουν να το κρατήσουν ανοιχτό, να συγκροτήσουν μοναστική αδελφότητα και να ξαναδώσουνε ζωή σε αυτό τον άγιο τόπο…»

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε θερμά τον Γέροντα της Μονής και Πνευματικό Πατέρα των υποψηφίων Μοναζουσών π. Γεώργιο Σχοινά, εφημέριο του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, στην Αθήνα. Επαίνεσε το πνευματικό του έργο και τόνισε πως η παρουσία του αποτελεί εγγύηση για το μεγάλο εγχείρημα της ανασύστασης της Μονής.

 

Ακολούθως ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην μεγάλη πνευματική προσφορά των Ιερών Μονών στον τόπο μας και επεσήμανε ότι τα Μοναστήρια «είναι η ζωντανή παρουσία του Θεού και των Αγίων μας στη ζωή της τοπική μας Εκκλησία, είναι η παρουσία των Πατέρων και της ζωντανής προσευχής, γιατί το μοναστήρι δεν είναι ένας τόπος για να σώσουν κάποιοι την ψυχή τους. Είναι ο τόπος που κάποιοι θυσιάζονται για να σωθούν οι ψυχές όλων μας. Έτσι είναι η αλήθεια. Ο μοναχός και η μοναχή δεν αφιερώνονται απλώς για να σώσει τη ψυχή του, έρχεται και αφιερώνεται για να γίνει λαμπάδα που θα λιώσει για να σωθούν οι ψυχές όλων των ανθρώπων, γιατί γίνεται ζωντανή προσευχή, γίνεται παράδειγμα προς μίμηση, γίνεται άνθρωπος που ενώνει τη γη με τον ουρανό, γίνεται επίγειος άγγελος και είναι αυτό που έχουμε τόσο ανάγκη ιδιαίτερα στη σκοτεινή εποχή μας, που την πλημμυρίζει απελπισία, που η μοναξιά γίνεται, δυστυχώς, η συντροφιά πολλών ανθρώπων. Σε μια τέτοια ακριβώς εποχή χρειαζόμαστε αγγέλους και πάλι…»

Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν και να ενισχύσουν το Μοναστήρι και κατέληξε: «Τώρα ήρθε η ώρα το Μοναστήρι να ξαναβρεί την παλιά του δόξα, να ξαναβρεί αυτό που οφείλουμε σε εκείνους που το πρωτο-έκτισαν, στους Αγίους και σε όσους εδώ ασκήτευσαν…»

 

Μετά το τέλος του Εσπερινού ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νικόλαος Φορτούνας επέδωσε στον Σεβασμιώτατο την Τεχνική Μελέτη, που εκπόνησε ο Δήμος για την κατασκευή του δρόμου που οδηγεί προς την Ιερά Μονή. Η Μελέτη έχει ήδη υποβληθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου