Ο άγιος των δημοσιογράφων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/12/2012

Τη μνήμη του Αγίου Μηνά του Καλλικελάδου (θεωρείται άγιος των δημοσιογράφων),  εόρτασε  πανηγυρικώς η Ιερά Μητρόπολη μας την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο οποίος ωμίλησε για την ζωή του και το έργο του Αγίου Μηνά και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από αυτήν.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τμήμα της τιμίας Κάρας του αγίου Μηνά, το οποίο κατέ­χει η Ιερά Μητρόπολη μας ως ατίμητο πνευματικό θη­σαυ­ρό.

Ο Άγιος μάρτυρας Μηνάς ο Αθηναίος, ο επικαλούμενος Καλλικέ­λα­δος,  γεννήθηκε στην  Αθήνα και εμαρτύρησε στην  Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του αγίου τα άγια λείψανά του κατά πρόνοιαν Θεού έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη διαδρομή των αιώνων ευρέθηκε τεμάχιο της αγίας κάρας του σε Μοναστήρι της Βορείου Ηπείρου και κατόπιν στο Μουσείο Μπενάκη, από όπου η Μητρόπολή μας με συντονισμένες ενέργειες προς την διεύθυνση του Μουσείου Μπε­νάκη και προς την Ιερά Σύνοδο παρέ­λα­βε μικρό τμήμα.

Έτσι, το έτος 2006 εορτάσθηκε για πρώτη φορά πανηγυρικώς η μνήμη του αγίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, αγιογραφήθηκε η εικόνα του και ο Σεβασμιώτατος συνέθεσε το Απολυτίκιο και το Μεγαλυνάριο επί τη καταθέσει του ιερού του Λειψάνου