Α’ Ιερατικό-Θεολογικό Συνέδριο στην Ι.Μ Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 02/04/2011

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το Α’ Ιερατικό-Θεολογικό Συνέδριο με θέμα την Ορθόδοξη Λατρεία (Προβλήματα και Σύγχρονοι Προβληματισμοί) στο Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο «Η Αγία Κυράννα», υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής- Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ιωάννου. Εν συνεχεία, ακολούθησε η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, στο Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο «Η Αγία Κυράννα», με εναρκτικό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, εμπνευστής και οργανωτής της εκδηλώσεως. 

Πρόεδρος του πρώτου μέρους της συνεδρίας ήταν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Γιάγκου ενώ το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων άνοιξε ο αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής σχολής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής με θέμα «Πνευματική Ζωή και Θεία Λατρεία».Ακολούθησε η εισήγηση του επίκουρου καθηγητού της Θεολογικής σχολής Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου π. Νικοδήμου Σκρέττα με θέμα «Ιδιάζοντα στοιχεία των ακολουθιών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής» με την οποία έκλεισε ο πρώτος κύκλος των εργασιών του συνεδρίου.

Στο δεύτερο μέρος, προήδρευσε ο αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής σχολής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής ενώ τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρος Γιάγκου με θέμα «Κανόνες και Θεία Λατρεία». Ακολούθησε η εισήγηση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Χρυσοστόμου Νάσση, λέκτορος της Θεολογικής Σχολής  με θέμα «περί των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος» ενώ ο κύκλος των εργασιών έκλεισε με την εισήγηση του λέκτορος της Θεολογικής Σχολής κ. Τρύφωνος Τσομπάνη με θέμα «η τέχνη της λατρείας ή η λατρεία της τέχνης».

Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, που απηύθυνε το κοινό προς τους ομιλητές του συνεδρίου, σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν, ενώ την εκδήλωση έκλεισε με τον ληκτικό του χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.